Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Daca vom consulta prevederile art. 196 alin. (1) din Codul muncii, vom intelege faptul ca participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
Potrivit prevederilor art. 193 lit. c) din Codul muncii, una dintre modalitatile de formare profesionala a salariatilor consta in stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca precum si alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.
Cu toate acestea, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca (art. 196 alin. (2) din Codul muncii).
In concluzie, modalitatea concreta de formare profesionala precum si drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca ale celor doi salariati.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro.