Angajatorul organizeaza un training intern. Va incheia obligatoriu un contract de formare profesionala pentru participanti?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
21 Octombrie 2015
21 Octombrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
contract de formare profesionalaformare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul a supus atentiei specialistilor PortalCodulMuncii.ro o situatia des intalnita in practica. Ce se intampla in cazul in care angajatorul organizeaza sesiuni de training intern care dureaza intre 1 si 3 zile cu un formator certificat de ANC si care au ca scop dobandirea de noi abilitati in desfasurarea postului? Vom incheia contracte de formare profesionala pentru aceste sesiuni de training intern?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Daca vom consulta prevederile art. 196 alin. (1) din Codul muncii, vom intelege faptul ca participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

Potrivit prevederilor art. 193 lit. c) din Codul muncii, una dintre modalitatile de formare profesionala a salariatilor consta in stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca precum si alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.

Cu toate acestea, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca (art. 196 alin. (2) din Codul muncii).

In concluzie, modalitatea concreta de formare profesionala precum si drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca ale celor doi salariati.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]