Va reamintim ca prin legea 22/2022 conceptul de nomad digital a fost pentru prima oara definit in legislatia romana ca fiind strainul care este angajat cu un contract de munca la o companie inregistrata in afara Romaniei si care presteaza servicii prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor sau care detine o companie inregistrata in afara Romaniei, in cadrul careia presteaza servicii prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor si poate desfasura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanta, prin folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor.
Un
proiect de lege emis inca din 2022 stabileste un nou regim fiscal pentru acestia si situatiile in care ar putea fi scutiti de impozit pe venit si plata contributiilor sociale. Concret, este vorba despre proiectul de Lege pentru modificarea ?i completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care a fost adoptat recent si de catre Camera Deputatilor.
Concret, vorbim despre introducerea unor scutiri in situatia in care nomadul digital - strainul - care doreste sa calatoreasca si sa ramana pe teritoriul Romaniei, in timp ce continua sa obtina venituri din prestarea contractului de munca la o companie inregistrata in afara Romaniei petrece in Romania cel mult 183 de zile pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive.
In expunerea de motive se poate vedea ca:
"...Nu in ultimul rand, pe perioada celor 183 de zile, nomazii digitali vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale si de la plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate. In acest sens, nomazii digitali nu vor avea calitatea de contribuabili, in sensul legislatiei fiscale romane, in ceea ce priveste plata contributiilor la pensii si sanatate. Initiatorii apreciaza ca se impune prevederea expresa a acestor scutiri in Codul fiscal, in vederea asigurarii unui tratament fiscal cat mai clar fata de nomazii digitali".
Va reamintim ca nomazilor digitali le poate fi acordata viza daca indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:
(i) dispun de mijloace de intretinere obtinute din activitatea desfasurata, in cuantum de cel putin trei ori castigul salarial mediu brut lunar din Romania pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viza, precum si pentru intreaga perioada inscrisa in viza;
(ii) desfasoara activitatile din care obtin venituri, de la distanta, prin folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor.
Proiectul de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de promulgarea de catre presendintele tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a produce efecte la nivel de tara.
Care este situatia actuala a nomazilor digitali in Romania?
Art. 7 pct. 22 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare {in continuare Codul fiscal) defineste nerezidentul ca fiind orice persoana juridica straina, orice persoanafizica nerezidenta si orice alte entitati straine, inclusiv organisme de plasament colectiv in valori mobiliarefara personalitate juridica, care nu sunt inregistrate in Romania, potrivit legii...
mai multe pe contabilul >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<