Nomazii digitali - scutiti de impozit pe venit si contributii sociale! In ce conditii?

nomazi digitali scutire plata impozitcodul fiscal nomazi digitalinomazi digitali romania
Nomazii digitali - scutiti de impozit pe venit si contributii sociale! In ce conditii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca prin legea 22/2022 conceptul de nomad digital a fost pentru prima oara definit in legislatia romana ca fiind strainul care este angajat cu un contract de munca la o companie inregistrata in afara Romaniei si care presteaza servicii prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor sau care detine o companie inregistrata in afara Romaniei, in cadrul careia presteaza servicii prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor si poate desfasura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanta, prin folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor.  
 
Un proiect de lege emis inca din 2022 stabileste un nou regim fiscal pentru acestia si situatiile in care ar putea fi scutiti de impozit pe venit si plata contributiilor sociale. Concret, este vorba despre proiectul de Lege pentru modificarea ?i completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care a fost adoptat recent si de catre Camera Deputatilor.
 
Concret, vorbim despre introducerea unor scutiri in situatia in care nomadul digital - strainul - care doreste sa calatoreasca si sa ramana pe teritoriul Romaniei, in timp ce continua sa obtina venituri din prestarea contractului de munca la o companie inregistrata in afara Romaniei petrece in Romania cel mult 183 de zile pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive.
 
In expunerea de motive se poate vedea ca:
 
"...Nu in ultimul rand, pe perioada celor 183 de zile, nomazii digitali vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale si de la plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate. In acest sens, nomazii digitali nu vor avea calitatea de contribuabili, in sensul legislatiei fiscale romane, in ceea ce priveste plata contributiilor la pensii si sanatate. Initiatorii apreciaza ca se impune prevederea expresa a acestor scutiri in Codul fiscal, in vederea asigurarii unui tratament fiscal cat mai clar fata de nomazii digitali".
 
Va reamintim ca nomazilor digitali le poate fi acordata viza daca indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:
 
(i) dispun de mijloace de intretinere obtinute din activitatea desfasurata, in cuantum de cel putin trei ori castigul salarial mediu brut lunar din Romania pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viza, precum si pentru intreaga perioada inscrisa in viza;
(ii) desfasoara activitatile din care obtin venituri, de la distanta, prin folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor.
 
Proiectul de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de promulgarea de catre presendintele tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a produce efecte la nivel de tara.
 

Care este situatia actuala a nomazilor digitali in Romania?

 
Art. 7 pct. 22 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare {in continuare Codul fiscal) defineste nerezidentul ca fiind orice persoana juridica straina, orice persoanafizica nerezidenta si orice alte entitati straine, inclusiv organisme de plasament colectiv in valori mobiliarefara personalitate juridica, care nu sunt inregistrate in Romania, potrivit legii...mai multe pe contabilul >>>
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nomazi digitali scutire plata impozitcodul fiscal nomazi digitalinomazi digitali romania

Data aparitiei: 01 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Nomazii digitali - scutiti de impozit pe venit si contributii sociale! In ce conditii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]