Cum se procedeaza in cazul in care angajtorul doreste sa ofere diverse forme de recompensare angajatilor sai. Spre exemplu, da petreceri pentru salariati, le ofera premii in produse sau servicii, sau in bani, excursii, pachete de Craciun, cadouri de aniversare si nu numai... Cum sunt acestea considerate, prin prisma taxelor si impozitelor?
Raspunsul specialistului Irina Dumitrescu, pentru PortalCodulMuncii.ro: Conform art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
La alin. (3) lit. b) al acestui articol, se prevede ca avantajele, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ si cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei.
Astfel, contravaloarea alimentelor si a bauturilor suportata de angajator reprezinta avantaj in natura supus impozitului si contributiilor sociale.
In ceea ce priveste premiile oferite salariatilor, acestea reprezinta tot venituri salariale impozabile in baza pct. 68 lit. a) din Normele metodologice date in aplicarea art. 55 alin. (2) din Codul fiscal conform carora recompensele si premiile de orice fel fac parte din veniturile din salarii.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<