Trei erori grave de evitat cand angajatorul dispune deplasarea salariatilor

02 August 2013
02 August 2013
DiurnaDelegareDetasarecontract de mandatdiurna administratoruluierori angajatordeplasarea salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prin cele ce urmeaza, atragem atentia asupra unor greseli pe care le fac uneori angajatorii atunci cand dispun deplasarea salariatilor.

1.    Sa acorde diurna pe durata formarii profesionale.

Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

In cazul formarii profesionale, salariatul nu este trimis de angajator sa exercite temporar in afara locului sau de munca lucrari sau sarcini corepunzatoare atributiilor de serviciu ci este trimis sa fie format profesional.

In consecinta, perioada in care salariatul beneficiaza de formare profesionala nu reprezinta o perioada de delegare astfel incat nu sunt aplicabile dispozitiile referitoare la delegare.

Formarea profesionala este reglementata de dispozitiile Titlului VI din Codul muncii.

Astfel, atunci cand un salariat este trimis la formare profesionala, in functie de situatie, sunt aplicabile dispozitiile art. 192 - 210 (formarea profesionala) din Codul muncii si nu dispozitiile art. 42 - 44 (delegarea) din Codul muncii.

Distinctia este importanta din punct de vedere fiscal intrucat eventualele sume acordate pe durata formarii profesionale nu vor avea regimul fiscal al diurnei.

2.    Sa deconteze cheltuieli de transport fara document justificativ

Art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal stabileste ca, sunt deductibile cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme. Totodata, art. 21 alin. (4)  lit. f) prevede ca nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil, cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii.

In consecinta, cheltuielile de cazare si transport sunt deductibile la determinarea profitului  impozabil daca au la baza documente justificative prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii.

Spre exemplu, in cazul in care se doreste compensarea cheltuielilor de cazare prin acordarea unei sume de 60 lei pentru cheltuieli de cazare fara document justificativ, intreaga suma de 60 lei acordata pentru cazare fara document (nu doar partea care excede nivelului prevazut pentru institutiile publice - 30 lei conform H.G. nr. 1860/2006) este nedeductibila.


3.    Sa acorde diurna administratorului care a incheiat cu societatea un contract de mandat (nu are calitatea de salariat)

Indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tara si strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada delegarii/detasarii.

Persoanele care desfasoara profesii libere/persoanele fizice autorizate/ titularii intreprinderilor individuale/ intreprinderilor familiale nu pot primi diurna in desfasurarea activitatilor lor independente, pentru deplasarile in tara sau in strainatate.




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]