Intrebare:
Pentru o delegatie in strainatate a unui salariat societatea ii deconteaza diurna de 100 euro/zi (depasind limita legala de 82.50 euro pe zi). Diferenta care depaseste limita legala se considera venit salarial? Trebuie evidentiata pe statul de plata ca prima neta si impozitata ca atare?
Raspuns:
Conform art. 296 indice 15 lit. g) din Codul fiscal sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, precum si partea care depaseste aceasta limita in cazul angajatorilor persoane juridice si fizice platitoare de impozit pe profit si, respectiv, impozit pe venit nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.
Din punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit dispozitiilor art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal, sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit. In schimb, sunt impozabile sumele acordate de persoanele juridice fara scop lucrativ si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice.
250 Modele Fise de Post
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Asadar, situatia este diferita in functie de calitatea angajatorului - entitate platitoare sau neplatitoare de impozit pe profit.
In situatia in care, angajatorul este o entitate platitoare de impozit pe profit, indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu este inclusa in veniturile salariale si nu se impoziteaza, in intelesul impozitului pe venit si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
In cazul in care angajatorul - persoana juridica fara scop patrimonial sau alta entitate neplatitoare de impozit pe profit - acorda sume peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, partea care depaseste acest plafon se include in veniturile salariale si se impoziteaza si, de asemenea, intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
In consecinta, indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, indiferent de valoare, daca este platita de un angajator persoana juridica sau fizica platitoare de impozit pe profit sau impozit pe venit. Daca indemnizatia de deplasare este platita de un angajator persoana juridica sau fizica neplatitoare de impozit pe profit sau impozit pe venit (de exemplu microintreprinderile), nu se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit suma reprezentand de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice.