Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Octombrie 2024
08 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
contract individual de muncacim suspendaresalariat contract de mandat
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit legii, contractul de mandat poate fi incheiat in forma scrisa, autentica ori sub semnatura privata, sau verbala. Acceptarea mandatului poate rezulta si din executarea sa de catre mandatar.

Mandatul dat pentru incheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie sa respecte acea forma, sub sanctiunea aplicabila actului insusi. Prevederea nu se aplica atunci cand forma este necesara doar pentru opozabilitatea actului fata de terti, daca prin lege nu se prevede altfel.

Precizam si ca, daca partile nu au prevazut un termen, contractul de mandat inceteaza in 3 ani de la incheierea lui.

In absenta unei stipulatii contrare, mandatul conferit mai multor persoane pentru a lucra impreuna nu are efect daca nu a fost acceptat de catre toate aceste persoane.

 Cand mai multe persoane au acceptat acelasi mandat, actele lor il obliga pe mandant chiar daca au fost incheiate numai de una dintre ele, afara de cazul cand s-a stipulat ca vor lucra impreuna, potrivit Codului Civil, din legea nr. 287/2009.

Contractul individual de munca se suspenda in timpul contractului de mandat? Cum se proceaza? Specialistii de la PortalCodulMuncii ne explica, prin intermediul unui studiu de caz relevant in aceasta situatie:

"Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?"

Raspunsul specialistilor: 

Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare nu prevede nici la cazurile de suspendare a contractelor individuale de munca (art. 50 - 54) si nici la cazurile de incetare a acestora (art. 55 - 67) situatia prezentata de dumneavoastra.

Singura referire care ar putea fi relevanta este cea de la art. 50 lit. i) care se refera la suspendarea de drept a contractului  ”i) in alte cazuri expres prevazute de lege”.

Avand in vedere aceasta prevedere din Codul muncii, referitor la contractul individual de munca, in Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, act normativ care reglemenreaza regimul societatilor, la art. 137^1 alin. (1) – (3) sunt prevazute urmatoarele (cu privire la societatile pe actiuni):

”(1) Administratorii sunt desemnati de catre adunarea generala ordinara a actionarilor, cu exceptia primilor administratori, care sunt numiti prin actul constitutiv.
(2) Candidatii pentru posturile de administrator sunt nominalizati de catre membrii actuali ai consiliului de administratie sau de catre actionari.
(3) Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului”.

Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative

Va oferim 160 de modele si formulare EDITABILE + 43 de documente editabile in domeniul salarizarii CADOU care acopera orice situatie cu care va puteti intalni. Retineti, va rugam, cele 203 de modele sunt intocmite in conformitate cu cele mai recente prevederi legale din domeniul relatiilor de munca, detalii AICI >>>

Din prevederile de la lin. (3) rezulta ca in situatia in care un administrator este desemnat dintre salariatii societatii, contractul individual de munca al acestuia se suspenda pe perioada indeplinirii mandatului.

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]