Editorial, 27.08.2008 - Gabriela Chirazof
Oricine poate constata ca la ora actuala in Romania recrutarea fortei de munca calificate pentru anumite sectoare de activitate reprezinta o problema care preocupa intreaga societate.
Este aproape imposibil ca zilnic sa nu descoperim macar un articol mass-media care prezinta aceasta realitate cu care se confrunta angajatorii din Romania: migratia accentuata a fortei de munca.
O solutie pentru ocuparea locurilor de munca vacante datorita migratiei fortei de munca autohtone este cunoscuta de noi toti: angajarea strainilor.
Se justifica in aceste noi conditii desele schimbari legislative care trebuie sa reflecte noua stare de fapt si sa sprijine aceste transformari prin solutii adecvate. Ma refer astfel la O.U.G. nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, aprobata cu modificari si completari de Legea nr. 134/2008.
Prin strain potrivit acestei ordonante de urgenta se intelege persoana care nu are cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European. Astfel, orice angajator care doreste angajarea de personal strain o poate face in baza autorizatiei de munca, cu respectarea conditiilor prevazute de legislatia romana cu privire la regimul strainilor, incadrarea in munca si detasarea acestora pe teritoriul Romaniei.
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Exista si situatii de exceptie, expres prevazute in dispozitiile ordonantei sus-amintite, cand nu este necesara o astfel de autorizatie.
Art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 56/2007 enumera si defineste tipurile de autorizatii de munca ce pot fi acordate strainilor. Acestea sunt:
- autorizatia de munca pentru lucratorii permanenti;
- autorizatia de munca pentru lucratorii detasati;
- autorizatia de munca pentru lucratorii sezonieri;
- autorizatia de munca pentru lucratorii stagiari;
- autorizatia de munca pentru sportivi;
- autorizatia de munca nominala;
- autorizatia de munca pentru lucratorii transfrontalieri.
Actele normative in discutie reglementeaza, de asemenea, procedura de urmat pentru obtinerea acestor autorizatii si evident, actele necesare.
Cererea pentru eliberarea autorizatiei de munca se solutioneaza de catre Oficiul Roman pentru Imigrari in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. in cazurile in care, pentru constatarea indeplinirii conditiilor de obtinere a autorizatiei de munca, sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
___________________________________________________________________
Descoperiti strategiile de ultima ora care va ajuta sa luati cele mai bune decizii privind recrutarea si selectia.
Clic aici pentru tot ce trebuie sa stiti
___________________________________________________________________