In cazul in care o angajata a revenit din concediu crestere copil in 04.02.2013, vom stabili la cate zile de concediu are dreptul pe anul 2013. In concret, vom vedea daca are dreptul la 21 de zile sau daca acestea sunt direct proportionale cu zilele lucrate.
Solutia consultantului:
In privinta efectuarii concediilor de odihna, Codul muncii stabileste ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Potrivit art. 144 din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Potrivit art. 145 durata efectiva a concediului de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Perioada concediului pentru crestere copil asupra concediului de odihna va avea urmatoarele consecinte: in anul acordarii concediului crestere copil salariata va putea efectua un concediu de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In cazul in care salariata a revenit la locul de munca in data de 4 februarie 2013, in anul 2013 va beneficia de concediu de odihna proportional cu timpul efectiv lucrat astfel:
21 zile : 12 luni = 1,75 zile pe luna
1, 75 x 11 luni (febr. - dec. 2013) = 19,25 zile = 19 zile
In concluzie, salariata care a revenit din concediu crestere copil in data de 4 februarie si lucreaza intregul an va beneficia pentru anul 2013 de un numar de 29 zile de concediu de odihna (CO).