Acordarea deducerilor personale in cazul salariatilor cu copii minori in intretinere - REGULI prevazute de Codul Fiscal

Acordarea deducerilor personalededuceri personale de bazadeducere personala salariati constructii
Acordarea deducerilor personale in cazul salariatilor cu copii minori in intretinere - REGULI prevazute de Codul Fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"As avea nevoie de un model de calcul salariu net in constructii la luna septembrie pentru suma de 11000 lei brut. Mai exact ma intereseaza deducerea care se acorda daca se acorda . In cazul in care salariatul are 2 copii minori scolari in intretinere care este calculul?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Intr-adevar, potrivit dispozitiilor art. 77 alin. (2) din Codul fiscal, „deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat”.
 
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
 
o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist,
solutii CLARE, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal, detalii AICI >>>
 
Totodata, in temeiul alin. (1) al aceluiasi articol, salariatii „au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza”.
 
Cele doua deduceri personale au reguli diferite de acordare, astfel:
 
- deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului/septembrie 2023  (3.000 lei + 2.000 lei), iar pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de pana la acest nivelul inclusiv, deducerile personale de baza se stabilesc potrivit tabelului de la alin. (4) al aceluiasi articol. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara. Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste nivelul de 5.000 lei prevazut la alin. (3) nu se acorda deducerea personala de baza.
 
- deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
 
a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul de 5.000 lei mentionat mai sus;
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
 

Deducere personala si salariatii din constructii

 
Algoritmul de calcul al impozitul lunar pe salarii la locul unde se afla functia de baza este reglementat de art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Astfel, impozitul lunar pe salarii se determina la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni si urmatoarele:
 
(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
(ii) cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Asa cum se poate observa, deducerea personala reprezinta un element de diminuarea a bazei de calcul a impozitului pe salarii.
 
In cazul salariatilor din sectorul constructii care beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe salarii potrivit prevederilor art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, fiind indeplinite toate conditiile de acordare a facilitatilor fiscale, deducerea personala nu produce efecte fiscale, acestia nedatorand impozitului pe salarii.
 
In cazul salariatilor din sectorul constructii care nu beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe salarii, nefiind indeplinite conditiile de acordare a facilitatilor reglementate de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, acordarea deducerilor personale lunare se efectueaza conform regulilor art. 77 din Codul fiscal. Astfel, deducerea personala de baza se acorda in functie de nivelul venitul brut (pana la 5.000 lei inclusiv) si de numarul persoanelor aflate in intretinere, iar deducerea personala suplimentara se acorda in functie de indeplinirea conditiilor reglementate de art. 77 alin. (10) din Codul fiscal (varsta salariatului de pana la 26 de ani si venituri din salarii sub plafonul mentionat mai sus si/sau copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, indiferent de nivelul veniturilor din salarii ale parintelui.
 
In situatia salariatilor din sectorul constructii care nu beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe salarii pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei conform art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, fiind indeplinite conditiile de acordare a facilitatilor reglementate de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, consideram ca acordarea deducerilor trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
 

Deducerea personala de baza

 
- in ceea ce priveste deducerea personala de baza, aceasta nu se va acorda intrucat, conform art. 77 alin. (4) din Codul fiscal, pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste nivelul prevazut la alin. (3), respectiv peste nivelul de 5.000 lei, nu se acorda deducerea personala de baza. Definitia venitului brut lunar din salarii se regaseste in cadrul pct. 14 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal. In acest sens, venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate, prevederile Codului fiscal nefacand o diferentiere intre veniturile impozabile si cele scutite de impozit.
 
- in ceea ce priveste deducerea personala suplimentara, doar cea de 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, va putea fi acordata, daca este cazul, intrucat aceasta se acorda parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. Va trebui respectata si regula prevazuta la art. 77 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv ca deducerea personala sa se acorde in limita venitului impozabil lunar realizat. In ceea ce priveste deducerea personala suplimentara de 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, acordarea este conditionata de realizarea de venituri din salarii al caror nivel este de pana la 5.000 lei, ceea ce face imposibila acordarea acesteia daca nivelul veniturilor brute depaseste 10.000 lei.
 
Astfel in situatia unui venit brut de 15.000 lei, contributiile sociale obligatorii sunt la de 3.875 lei (CAS = 2.125 lei + 1.250 lei; CASS = 500 lei), venitul net reprezinta diferenta dintre venitul brut si contributiile sociale obligatorii si este de 11.125 lei, care este diminuat cu deducerea personala suplimentara de 200 lei rezultand un venit baza de calcul al impozitului pe salarii de 10.925 lei. Impozitului pe salarii datorat este de 1.093 lei, din care scutit 729 lei si de plata 364 lei.
 
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Acordarea deducerilor personalededuceri personale de bazadeducere personala salariati constructii

Data aparitiei: 10 Octombrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Acordarea deducerilor personale in cazul salariatilor cu copii minori in intretinere - REGULI prevazute de Codul Fiscal Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]