Poti intra in CCC pentru al doilea copil dupa concediu fara plata pentru cresterea primului copil?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
14 Aprilie 2015
14 Aprilie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu fara plata pentru cresterea primului copilconcediu fara platacresterea copiluluiconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce se intampla cu salariata care se afla in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani daca anunta ca este din nou insarcinata?

Sa presupunem ca se afla in concediu fara plata pentru crestere copil pana la data de 11.08.2015. Anunta ca este din nou insarcinata si ca va naste in luna aprilie 2015.

Are dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al 2-lea copil? Si daca da, cu ce data poate solicita acest concediu?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Concediul fara plata acordat pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata pentru acordarea acestei indemnizatii. Prin urmare, chiar daca salariata a fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului va avea dreptul la indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil.

Potrivit art. 9 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.

In cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera concediu si indemnizatie pentru crestere copil sau stimulentul de insertie se acorda o singura indemnizatie.

Atentie la faptul ca pe perioada suprapunerii a doua sau mai multor situatii dintre cele mentionate mai sus cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

De asemenea, mentionam faptul ca cererea pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

Nu neglijam faptul ca pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale.

Atentie la faptul ca aceste cereri se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.

Decizia se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.

Potrivit art. 15 alin. (1) lit. b) din OUG 111/2010 drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente.

Astfel, salariata va putea solicita concediu crestere copil pentru cel de-al doilea copil in termen de 60 de zile de la data nasterii celui de-al doilea copil si va beneficia de concediu crestere copil in cuantum de 1 ISR (in prezent 600 lei) incepand cu data nasterii copilului.

Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]