Transmiterea REVISAL si activitatile de resurse umane vor putea fi realizate si de catre cei fara competente CERTIFICATE!

modificare art 34 codul munciimodificare codul munciicodul muncii competente HRcercetare disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
UPDATE 20.09.2019:

Vesti bune pentru angajatorii carora le era teama de adoptarea proiectului de lege referitor la organizarea activitatii de resurse umane si salarizare doar cu angajati certificati in domeniu sau prin externalizarea serviciilor.
 
Ce s-a petrecut? Se pare ca senatorii din comisia de munca au eliminat din proiectul de modificare a Codului Muncii aceasta obligatie, dupa ce si Guvernul a semnalat ca ar conduce la cresterea cheltuielilor pentru angajatori, in special angajatorii mici si mijlocii, anunta Profit.ro.
 
Este vorba despre propunerea de modificare a art. 17, alin. 6, adica partile sa poata fi asistate de catre un profesionist cu solide cunostinte de legislatia muncii, in timpul realizarii actiunilor mentionate mai sus.
 
Asadar, proiectul de lege va fi votat in curand de Senat, dar fara prevederile referitoare la activitatea de resurse umane.
 
Vom reveni cu detalii. 
 


Stire initiala

Vesti mai putin bune pentru cei care activeaza in domeniul resurselor umane (HR), dar cu toate acestea nu au nicio pregatire profesionala in acest sens, avand in vedere ca legea s-ar putea modifica in curand.

La aceasta concluzie putem ajunge daca analizam propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul Muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare depusa recent la Senat.

Printre modificarile propuse putem regasi si propunerea de modificare a art. 17, alin. 6 sa fie modificat in consecinta, adica partile sa poata fi asistate de catre un profesionist cu solide cunostinte de legislatia muncii.

Acesta poate fi un avocat, un expert in legislatia muncii sau o alta persoana, conform propriei optiuni. De asemenea pentru protectia datelor cu caracter personal partile pot incheia un contract de confidentialitate. In acest fel ambele parti vor fi constiente de ce presupune respectivul contract de munca si la ce ar trebui sa se astepte, se arata in expunerea de motive.


Cei care lucreaza in HR vor avea nevoie de certificate specializate care sa ateste calificarea lor profesionala?


Este foarte posibil sa se petreaca acest fenomen, avand in vedere ca senatorii care au propus acest proiect de lege doresc si modificarea art 34. din Codul Muncii.

Iata cateva fragmente prezentate in expunerea de motive a proiectului de lege:

"Din analiza art. 34 din Codul muncii observam ca nu este reglementata activitatea de resurse umane si prin urmare orice persoana, chiar si fara pregatire in domeniu, poate completa in registru (REVISAL), si mai mult decat atat, orice firma, indiferent daca este sau nu autorizata, indiferent daca detine sau nu angajati competenti, poate sa presteze servicii de resurse umane.

In practica aceasta activitate exista la nivelul fiecarui angajator, organizata intern sau externalizata catre prestatori de servicii dar fara a avea un cadru legislativ adecvat si fara a putea atrage raspunderea persoanelor care comit erori cu consecinte deosebit de grave ce afecteaza dreptul la pensii si alte asigurari sociale ale salariatilor.

In acest context se impune stabilirea conditiilor in care se pot presta aceste activitati. Astfel, angajatorul va organiza aceste activitati cu proprii angajati care detin competente certificate in resurse umane, sau poate contracta servicii externe specializate."



In acest context, serviciile externe de resurse umane se pot presta individual sau in societati costituite potrivit legii, care au ca obiect principal de activitate clasificat CAEN 7830 „Servicii de furnizare si management a fortei de munca" si sunt coordonate de catre un expert in legislatia muncii, mai arata proiectul de lege.


Pentru a afla mai multe despre aceste propuneri legislative citeste expunerea de motive integrala AICI.


Cercetarea DISCIPLINARA si drepturile salariatului


Art .251 din Codul Muncii ar putea fi completat la randul sau, avand in vedere ca proiectul de lege propune sustinerea salariatului in cadrul acestui demers.

In acest moment, la alin. 4 al articolului mentionat se poate observa ca: "In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este (Legea nr. 77/2014)."

Este necesara introducerea unei prevederi prin care angajatul sa poata fi asistat, conform propriei optiuni, si de catre un expert in legislatia muncii, in cursul cercetarii disciplinare, cu respectarea conditiilor privind confidentialitatea datelor, stabilite prin contract, prevede proiectul de lege.

De asemenea, Legea nr. nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu contine prevederi privind solutionarea amiabila a conflictelor individuale de munca, mai observa initiatorii.


ATENTIE! Proiectul legislativ nu este in vigoare, pentru a produce efecte are nevoie de votul favorabil al Senatului si al Camerei Deputatilor. Momentan a fost inregistrat pentru dezbatere publica.



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare art 34 codul munciimodificare codul munciicodul muncii competente HRcercetare disciplinara

Data aparitiei: 20 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Transmiterea REVISAL si activitatile de resurse umane vor putea fi realizate si de catre cei fara competente CERTIFICATE! Nota: 3.75 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]