Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil sunt similare cu cele pentru acordarea stimulentului de care beneficiaza persoana indreptatita, dar care revine in activitate, realizand venituri impozabile.
Update august 2017: Indemnizatia lunara CCC este plafonata la 8500 LEI
1. Concediu crestere copil /concediu de maternitate
Concediul pentru cresterea copilului nu se confunda cu concediul de maternitate, avand in vedere urmatoarele aspecte:
Concediu crestere copil
- se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
- este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
- se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
- poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.
Concediu de maternitate - In urmatorul articol, puteti consulta un ghid complet despre concediu de maternitate
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- se acorda mamei si are caracterul unui concediu medical;
- necesita un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate;
- se acorda in functie de recomandarea medicului;
- concediul de maternitate prenatal este optional, in timp ce concediul postnatal este obligatoriu pentru o perioada de 42 de zile dupa nasterea copilului.
2. Concediu crestere copil /concediu ingrijire copil bolnav
Este necesar sa facem aceasta distinctie, deoarece confuzia este frecventa si ea s-a datorat reglementarii celor doua tipuri de concedii in aceeasi sectiune a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Concediu ingrijire copil bolnav
- este un concediu medical care se poate acorda oricaruia dintre parinti atunci cand copilul este bolnav;
- se acorda pana la o anumita varsta a copilului (7 ani, respectiv 18 ani daca copilul sufera de afectiuni intercurente);
- are o durata limitata anual (45 zile pe an);
- necesita un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 anterioare lunii de acordare a concediului medical.
3. Concediu crestere copil /concediu paternal
Confuzia dintre cele doua tipuri de concedii se datoreaza momentului in care ele se acorda, precum si faptului ca ambele pot fi solicitate de tatal copilului.
Concediu paternal
Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil
Mai multe informatii despre Concediu de crestere copil acordat pentru tata gasiti aici
Concediul paternal
- se acorda potrivit Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal si, spre deosebire de concediul pentru cresterea copilului, nu este un concediu de asigurari sociale;
- se acorda dupa nasterea copilului, dar nu mai tarziu de 8 saptamani de la acest moment;
- indemnizatia aferenta acestui concediu se suporta din fondul de salarii al angajatorului, iar nu din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Modul de calcul al acesteia il gasiti in articolul Mod de calcul indemnizatie crestere copil
Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de crester​e a copilului sunt prevazute la art.6 alin. (5) din Norma metodologica de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Cititi mai multe: Acte necesare indemnizatie crestere copil.
Emiterea documentelor necesare salariatei in vederea depunerii dosarului se poate face de catre angajator, pe baza cererii formulate de salariat si aprobate de angajator, chiar si in perioada in care aceasta se afla in concediu de maternitate.
Cat despre decizia de suspendare a raporturilor de munca, emisa in temeiul prevederilor art. 51 lit. a) din Codul muncii, republicat apreciem ca poate fi emisa de angajator inainte de finalizarea concediului de maternitate, insa in cuprinsul acesteia va trebui mentionata data de la care aceasta isi va produce efectele, respectiv data de la care persoana in cauza va avea contractul individual de munca suspendat. Concediul de risc maternal reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca, intervenita ca urmare a riscului pe care l-ar reprezenta pentru salariata gravida sau pentru fatul acesteia, respectiv pentru copil, din pricina specificului locului de munca ocupat.
Potrivit art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, in cazul in care o salariata gravida, lauza sau care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat:
– sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca
– ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina a muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Daca insa nici repartizarea la un alt loc de munca nu este posibila, astfel incat angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariata gravida, lauza sau care alapteaza are dreptul la concediu de risc maternal.