Luand in considerare formula de calcul anterioara sunt 2 angajati care au ajuns prin act aditional la contract peste aceasta limita.
Angajatorul doreste sa stie daca poate face un act aditional la CIM, in conformitate cu noile prevederi si sa ia zilele ce trec de limita de 26 de zile in situatia in care cele doua persoane sunt de acord cu aceasta modificare.
Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns clar in aceasta situatie:
In vederea modificarii duratei concediului de odihna, conform art. 17 alin. (1) din Codul muncii, inainte de modificarea contractului individual de munca, angajatorul este obligat sa informeze salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care doreste sa le modifice.
Alin. (2) din art. 17 alin. (1) din Codul muncii prevede ca obligatia de informare a salariatului este considerata a fi indeplinite la momentul semnarii actului aditional.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Atentie! La alineatul (3) al art. 17 sunt enumerate elementele cu privire la care salariatul trebuie informat, intre care regasim si durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul.
Art. 17, alin. (5) prevede ca orice modifiare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii CIM aduce cu sine obligatia incheierii unui act aditional la contract, in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
In concluzie, durata concediului de odihna poate fi modificata numai prin act aditional la contractul individual de munca cu exceptia situatiei in care modificarea este prevazuta expres de lege.
In speta, poate fi modificata durata concediului de odihna daca salariatii sunt de acord. In caz contrar angajatorul nu poate modifica unilateral contractul de munca al celor doi salariatii printr-o decizie a administratorilor societatii.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro