Cum modificam durata concediului de odihna in mod legal?

concediu de odihnamodificare durata concediu de muncaact aditional concediu de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avem de-a face cu situatia in care in urma deciziei Administratorilor societatii s-a stabilit un mod de calcul pentru concediul de odihna in functie de vechimea in firma si in munca. Administratorul si Actionariatul au fost schimbate si s-a solicitat modificarea respectivului paragraf prin plafonarea concediului de odihna la maxim 26 de zile lucratoare.

Luand in considerare formula de calcul anterioara sunt 2 angajati care au ajuns prin act aditional la contract peste aceasta limita.

Angajatorul doreste sa stie daca poate face un act aditional la CIM, in conformitate cu noile prevederi si sa ia zilele ce trec de limita de 26 de zile in situatia in care cele doua persoane sunt de acord cu aceasta modificare.

Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns clar in aceasta situatie:

In vederea modificarii duratei concediului de odihna, conform art. 17 alin. (1) din Codul muncii, inainte de modificarea contractului individual de munca, angajatorul este obligat sa informeze salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care doreste sa le modifice.

Alin. (2) din art. 17 alin. (1) din Codul muncii prevede ca obligatia de informare a salariatului este considerata a fi indeplinite la momentul semnarii actului aditional.

Atentie! La alineatul (3) al art. 17 sunt enumerate elementele cu privire la care salariatul trebuie informat, intre care regasim si durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul.

Art. 17, alin. (5) prevede ca orice modifiare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii CIM aduce cu sine obligatia incheierii unui act aditional la contract, in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

In concluzie, durata concediului de odihna poate fi modificata numai prin act aditional la contractul individual de munca cu exceptia situatiei in care modificarea este prevazuta expres de lege.

In speta, poate fi modificata durata concediului de odihna daca salariatii sunt de acord. In caz contrar angajatorul nu poate modifica unilateral contractul de munca al celor doi salariatii printr-o decizie a administratorilor societatii.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnamodificare durata concediu de muncaact aditional concediu de munca

Data aparitiei: 07 Februarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum modificam durata concediului de odihna in mod legal? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]