E bine sa cunoastem Regulile Regulamentelor europene de securitate sociala

Regulamente europene securitate socialaangajatorformularul A1
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Regula principala care guverneaza sistemul de securitate sociala este aceea a asigurarii conform legislatiei statului in care se desfasoara activitatea, chiar daca persoana isi are domiciliul sau angajatorul sau isi are sediul pe teritoriul altui stat membru, exceptie facand cazul detasarii sau al desfasurarii activitatii pe teritoriul a mai multor state.

Prevederile regulamentelor mentionate se aplica in cazul persoanelor care, de-a lungul carierei profesionale, desfasoara activitate pe teritoriul a doua sau mai multe state membre, denumite lucratori migranti. Regulamentele mentionate prevad reguli prin intermediul carora se determina legislatia care este aplicabila lucratorilor respectivi la un moment dat in vederea evitarii ca acesti lucratori migranti sa fie supusi, in acelasi timp, mai multor legislatii de securitate sociala sau niciuneia dintre acestea, in acelasi timp.

In vederea aplicarii in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania a prevederilor acestor regulamente, Casa nationala de asigurari de sanatate a initiat un proiect de ordin pentru a facilita utilizarea formularelor in vederea atestarii legislatiei de securitate sociala aplicabile unui lucrator migrant.

Pentru atestarea legislatiei de securitate sociala aplicabile unui lucrator migrant, institutiile competente ale statelor membre emiteau, la nevoie, formularele E101 sau E102, in functie de
perioada detasarii, pentru perioada desfasurarii de activitati simultane pe teritoriul mai multor state membre sau in functie de categoria de persoane despre care este vorba:

- formularul E101 - "Atestat cu privire la legislatia aplicabila", in prezent inlocuit de formularul A1 in cazul Romaniei, institutia competenta este CNPAS. Acest formular este eliberat de catre institutia competenta din statul caruia lucratorul continua sa i se supuna.

Poate fi vorba despre:

- un lucrator detasat salariat; un lucrator angajat in munca pe teritoriul unui stat membru de catre o intreprindere pentru care lucreaza in mod obisnuit si detasat pe teritoriul unui alt stat membru de catre aceasta intreprindere pentru a desfasura o activitate acolo, pentru acea intreprindere continua sa fie supus legislatiei din primul stat membru, cu conditia ca durata anticipata a acelei activitati sa nu depaseasca douasprezece luni, iar el sa nu fie trimis sa inlocuiasca un alt lucrator care si-a incheiat perioada de detasare;

- un lucrator detasat nesalariat, pe o perioada de un an. Daca durata activitatii care urmeaza sa fie desfasurata se prelungeste peste durata prevazuta initial din cauza unor imprejurari neprevazute si depaseste douasprezece luni, legislatia primului stat continua sa fie aplicata pana la incheierea respectivei activitati, cu conditia ca autoritatea competenta din statul pe al carui teritoriu este detasat lucratorul sau organismul desemnat de acea autoritate sa-si fi dat acordul.

Formularul emis de o institutie competenta dintr-un stat membru atesta faptul ca, pe perioada inscrisa in formular, legislatia de securitate sociala aplicabila titularului acestuia este legislatia
in vigoare pe care o aplica acea institutie.

In aceasta perioada, angajatorul lucratorului detasat achita contributiile sociale in statul de trimitere (statul in care a fost emis formularul), iar lucratorul respectiv justifica neplata acestor contributii in statul in care lucreaza temporar sau partial prin prezentarea, la solicitarea organelor de control din acel stat, a formularului mentionat.

Daca un salariat este trimis de catre angajator sa lucreze in alta tara, ramane asigurat in tara de origine, daca indeplineste conditiile care li se aplica lucratorilor detasati. Aceasta inseamna ca poate lucra in tara in care este detasat pe o perioada de maxim 24 de luni, in numele angajatorului al carui sediu se afla in tara din care a venit. In prezent, inainte de plecare, trebuie solicitat formularul A1 care atesta faptul ca este asigurat in tara din care este detasat. Angajatorul trebuie sa comunice situatia dumneavoastra institutiei de securitate sociala competente.

In acest fel se evita schimbarile frecvente ale situatiei salariatului de asigurat, in cazul in care trebuie sa lucreze in strainatate pe durate scurte de timp. Aceleasi prevederi li se aplica si lucratorilor independenti care, temporar, trebuie sa-si desfasoare activitatea in alta tara. in 2011, angajatorul trebuie sa solicite formularul A1 inainte de inceperea perioadei dumneavoastra de detasare. Documentele portabile inlocuiesc fostele formulare E si sunt emise de institutiile de securitate sociala care raspund de asigurarea dumneavoastra.

Fiecare document se refera la o singura persoana (este posibil sa includa si membrii familiei) si cuprinde numele persoanei respective si alte elemente de identificare. Organismul de securitate sociala care a emis documentul trebuie sa-l semneze si sa-l stampileze corespunzator.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Regulamente europene securitate socialaangajatorformularul A1

Data aparitiei: 01 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

E bine sa cunoastem Regulile Regulamentelor europene de securitate sociala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]