Conform Hotararii Guvernului nr. 871/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 703/ 2013, salariul minim pe economie a fost majorat, din data de 1 ianuarie 2014, de la suma de 800 de lei la suma de 850 de lei, fapt ce atrage dupa sine anumite consecinte notabile.
O prima consecinta este necesitatea de a actualiza salariile angajatilor in cauza. Astfel, angajatorii vor fi nevoiti sa incheie un contract de act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile de la data aparitiei acestei modificari, exceptie facand situatiile in care aceste modificari sunt prevazute in mod expres de lege.
O alta consecinta a acestei majorari este aparitia modificarilor in baza de calcul pentru contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Baza de calcul pentru contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale rezulta din urmatoarea metoda de calcul:
Salariul brut – totalul cuantumului concediilor medicale + (salariul minim * (zilele de concediu medical – zilele de concediu medical pentru accidente si boli profesionale)/zile lucratoare)
Mai mult, sa tinem cont de prevederile Legii nr. 448/2006, conform careia angajatorii care detin cel putin 50 de angajati au obligatia sa angajeze persoane cu handicap in numar egal cu 4 procente din numarul total de angajati. In caz contrar, acestia vor plati catre stat, lunar, o suma calculata la 50% din salariul de baza minim brut pe tara, pentru fiecare persoane cu handicap pe care ar fi trebuit sa o angajeze si nu au reusit.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Conform Legii nr. 448/2006, o solutie pentru angajatorii care nu au angajat persoane cu handicap si au cel putin de angajati, este cea reprezentata de achizitionarea de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, prin parteneriat, suma finala fiind cea pe care ar fi trebuit sa o vireze catre bugetul de stat.
Nu in ultimul rand, o consecinta a salariului minim pe economie este majorarea indemnizatiei pentru concediile medicale, care dupa cum bine stim, are o limita maxima de 12 salarii minime brute pe tara, lunar.