Raport privind Situatia Macroeconomica pe anul 2015: Principalele realizari din 2013-2014

salarii in 2015salarii 2015previziuni 2015majorari salarii 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat Proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2015, impreuna cu o serie de 10 anexe si un Raport privind situatia macroeconomica pe anul 2015 si proiectia acesteia pe anii 2016 - 2018.

In cadrul Raportului mai sus mentionat sunt precizate cateva dintre cele mai importante aspecte pentru dreptul muncii, asigurarile sociale, HR si nu numai.

Asa cum se precizeaza in cadrul raportului, previziunile de toamna ale CE arata pentru restul anului o crestere economica redusa. Este o situatie valabila atat in UE, cat si in zona euro.

"Redresarea economica din 2015 va fi lenta. Aceasta situatie reflecta diminuarea progresiva a efectelor crizei, cu o rata inca ridicata a somajului, cu un nivel important al datoriei si cu o rata scazuta de utilizare a capacitatii.", se precizeaza in cadrul documentului.

Atentie! Conform raportului, se mentioneaza faptul ca in 2015 si 2016 se estimeaza ca in toate tarile UE sa se inregistreze o crestere pozitiva.

Ameliorarea usoara a conditiilor de pe piata muncii
"Ritmul de creare a locurilor de munca a fost moderat, iar ratele somajului au scazut usor de la nivelurile ridicate. Intrucat se asteapta ca procesul de crestere economica sa cunoasca treptat o dinamica tot mai importanta, spre sfarsitul perioadei de prognozare ar trebui sa aiba loc ameliorari mai consistente pe piata muncii.", se mai precizeaza in cadrul Raportului.

In plus, se mentioneaza si faptul ca in 2016, ne putem astepta la scaderea ratei somajului la 9,5% in UE si la 10,8% in zona euro.

Principalele realizari 2013-2014:

Din punctul de vedere al Masurii de politica fiscal bugetara cu efect asupra asigurarii protectiei sociale pentru categoriile de populatie cu venituri reduse si asupra stimularii mediului de afaceri:


1. Cresterea salariului minim de la 800 lei/luna la 850 de lei pe luna incepand cu 1 ianuarie 2014 si la 900 de lei pe luna incepand cu 1 iulie 2014
2. Indexarea pensiilor cu 3,75%
3. Cresterea venitului minim garantat cu 4,5%
4. Aplicarea legii salarizarii unitare in sensul majorarii salariilor categoriilor de salariati tineri cu venituri mai mici
5. Introducerea impozitului pe constructii, altele decat cladirile
6. Scutirea impozitului pe profitul reinvestit in echipamentele tehnologice masini, utilaje si instalatii;
7. Promovarea masurii de reducere a cotei de contributie de asigurari sociale datorate de angajator cu cinci puncte procentuale.


Mai mult, in cadrul raportului se arata ca stimularea cresterii economice se va face si prin introducerea masurii reducerii CAS datorat de angajator cu 5 puncte procentuale prin Legea nr. 123/2014 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal care va avea in vedere crearea unui mediu de afaceri prietenos, cresterea numarului locurilor de munca si stimularea investitiilor private.

In acelasi timp, se vizeaza stimularea cresterii economice prin "masuri care sa asigure o mai buna participare pe piata muncii in scopul  atingerii pana in 2020 a unei rate de ocupare de 70% pentru populatia in varsta de 20-64, in concordanta cu prioritatile Strategiei Europa 2020.".

In cadrul raportului se mentioneaza urmatoarele: "Ocuparea fortei de munca se va imbunatati, in principal, prin cresterea numarului de salariati, fiind posibila cresterea productivitatii muncii. Numarul somerilor inregistrati se va reduce, rata somajului scazand pana la 4,5% la sfarsitul anului 2018.".



Mai mult, in lista de Masuri adoptate de Guvern pentru stimularea consumului concomitent cu asigurarea protectiei sociale pentru categoriile de populatie cu venituri reduse care se regasesc in bugetul pe anul 2015:

- Salariul minim va creste astfel : la 1 ian 2015: 975 lei si la 1 iul 2015: 1050 lei.  In mai 2012, salariul minim pe economie era de 700 lei. Se observa masura luata de Guvern privind cresterea  salariului  minim cu 50%.

-indexarea tuturor pensiilor cu 5%;

-cresterea indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 350  la 400 lei;

-indemnizatiile pentru persoane cu dizabilitati cresc cu 16% ;

-cresterea alocatiei pentru sustinerea familiilor cu venituri pe membru de familie sub 530 lei, cu 42 lei pentru fiecare copil ;

-cresterea alocatiei de plasament la 600 lei;

-majorarea alocatiei de hrana pentru adulti cu dizabilitati si persoane varstnice din centre de asistenta sociala de la 8 la 16 lei pe zi ;

-restituirea esalonata a debitelor recuperate de la pensionari si persoanele aflate in concediu de crestere a copilului ;

-majorarea salariilor personalului  din sanatate si asistenta sociala cu 100 lei, din ianuarie 2015, exclusiv salariile celor care beneficiaza de majorarea salariului minim;  

-majorarea salariilor personalului didactic cu 5% de la 1 martie 2015 si cu inca 5% de la 1 septembrie 2015.


Sursa: www.mfinante.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarii in 2015salarii 2015previziuni 2015majorari salarii 2015

Data aparitiei: 11 Decembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raport privind Situatia Macroeconomica pe anul 2015: Principalele realizari din 2013-2014 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]