Crestere spectaculoasa a pietei muncii temporare. Cati romani lucreaza in acest regim

Mara Dobrin
Mara Dobrin
14 Noiembrie 2016
14 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
piata de munca temporararomani angajati temporarforta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca angajatorii se plang de o reala criza a fortei de munca, datele de la ministerul de Finante sunt incurajatoare, in sensul in care arata ca anumite industrii au avut cresteri spectaculoase, in decursul a cativa ani.

 
 
In speta, vorbim de companiile care presteaza activitati de inchiriere personal in regim temporar, acestea avand o crestere remarcabila. Firmele de profil au cumulat o cifra de afaceri de 2,28 miliarde lei in 2015, cifra totala fiind de noua ori mai mare fata de 2008, cand aceasta s-a ridicat la doar 247 milioane lei.

 

 
Conform datelor primite de la Ministerul Finantelor, aceste companii aveau impreuna anul trecut 44.500 de salariati, fata de numai 6.000 de salariati in 2008, explica Ziarul Financiar.


 
 
„Evolutia exploziva a pietei are mai multe explicatii: in 2008 a fost o perioada de varf, cand firmele cautau angajati, in conditiile in care emigrarea era intensa. Apoi, in 2009, piata practic s-a prabusit din cauza crizei economice. A urmat o perioada, 2010 – 2012, cu cerere foarte mare de angajati, venita din partea firmelor care erau nevoite sa isi reduca costurile ca urmare a presiunilor provocate de criza“, a spus Florin Godean, country manager al grupului Adecco, cea mai mare firma de recrutare si inchiriere de forta de munca in regim temporar de pe plan local.

 
 
 
"Studiul nostru arata o dublare a numarului de angajati temporar in ultimii ani, confirmand astfel viabilitatea muncii temporare ca o solutie economica si de cariera, care raspunde nevoii ocupationale, atat a angajatorilor cat si a fortei de munca. Ramane in continuare loc pentru o crestere sustinuta a pietei de munca temporara, rata de penetrare a acesteia in Romania (0,2% ) fiind inca mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%", a comentat Cristina Savuica, presedintele ARAMT, potrivit Mediafax.

 
 
 
Specialistii observa o crestere a pietei de munca temporare chiar si in momentul de fata, chiar daca apogeul a fost atins in perioada 2010-2012. 
 


 
In ce domenii se regasesc cei care lucreaza in regim temporar de munca


 
Domeniile in care munca in regim temporar este mai raspandita: productie (58%), servicii (27%), agricultura (3%), iar constructiile 1%. Mai multe despre munca temporara poti citi aici.
 


 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]