Noul raport facut de Agentia Europeana SSM privind abordarea diversitatii culturale la locul de munca

SSM si PSIloc de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Satisfacerea nevoilor fortelor de munca provenind din culturi diverse este esentiala pentru imbunatatirea succesului organizational

Abordarea diversitatii culturale la locul de munca poate avea un impact deosebit asupra securitatii si sanatatii in munca conform unui nou raport al Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA).

Raportul, „Diverse cultures at work: ensuring safety and health through leadership and participation” (Diversitatea culturala la locul de munca: asigurarea sanatatii si securitatii prin aptitudini de conducere si prin participare), publicat luna aceasta, releva ca lipsa constientizarii diferentelor culturale poate avea consecinte grave, dar ca organizatiile pot fi mai inclusive si pot utiliza diversitatea pentru a obtine efecte pozitive, ca resursa pentru invatare, schimbare si reinnoire.

Importanta practicarii acestor tehnici este evidentiata de dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA, care explica: „O conditie prealabila pentru succesul unei afaceri este ca angajatii sa fie sanatosi si motivati, in special in momentele in care presiunea concurentei pe piata este in crestere. Lucratorii care provin din familii de migranti trebuie sa faca fata provocarilor specifice de ordin lingvistic si cultural, ceea ce se reflecta si in rate mai mari ale accidentelor si concediilor medicale in randul acestora comparativ cu lucratorii nationali”.

Deoarece proportia fortei de munca formata din lucratori migranti este in continua crestere in UE, in multe locuri de munca din UE diversitatea culturala devine din ce in ce mai mare. Comunicarea precara si neintelegerile pot aparea ca urmare a diferentelor culturale si pot conduce la tensiune si stres, satisfactie redusa la locul de munca si o rotatie mai mare a personalului. Poate exista un risc crescut la adresa securitatii si sanatatii in munca, partial din cauza faptului ca in cadrul unei echipe de lucru multiculturale perceptiile individuale de securitate pot fi diferite. De asemenea, cercetarile au aratat ca o comunicare neadecvata cauzata de diferentele culturale a avut un rol in 70–80 % dintre toate accidentele maritime.

Un studiu de caz evidentiat este cel al producatorului de automobile BMW din München care a aplicat o noua initiativa de integrare a lucratorilor din tari de origine diferite. In cadrul initiativei, conducerea a beneficiat de formare privind modalitatea optima de tratare a diversitatii culturale si a fost introdus conceptul de „ambasadori pe probleme de sanatate”, si anume lucratori, multi dintre acestia migranti, care au fost instruiti cu privire la promovarea sanatatii si care aveau un rol important de mediere in randul colegilor. Aceasta a contribuit la depasirea barierelor tipice de limbaj si sociale pentru lucratorii migranti, care adesea nu beneficiaza de ofertele de promovare a sanatatii in cadrul companiei.

Raportul recomanda stabilirea unui climat de securitate constructiv, care sa fie comun pentru intreaga forta de munca diversa. Raportul aplica teorii inter-culturale la locul de munca si demonstreaza modul in care aptitudinile de conducere si participarea lucratorilor sunt esentiale pentru imbunatatirea securitatii si sanatatii la locurile de munca in care exista o diversitate culturala. Raportul le recomanda directorilor sa isi adapteze stilul de conducere, sa elimine barierele lingvistice, sa ii formeze in mod eficace pe lucratori pentru a depasi problemele interculturale si sa promoveze un mediu de lucru incluziv.

Raportul se va dovedi un instrument esential pentru imbunatatirea rezultatelor in materie de securitate si sanatate in organizatiile cu diversitate culturala, alaturandu-se campaniei EU-OSHA Locuri de munca sigure si sanatoase intitulata „Impreuna pentru prevenirea riscurilor”. In conformitate cu spiritul de colaborare al campaniei, se subliniaza ca gestionarea securitati si sanatatii in munca in mediile de lucru caracterizate de diversitate culturala necesita o abordare care include mai multe voci.

Sursa: Agentia Europeana de Sanatate si Securitate in Munca

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSM si PSIloc de munca

Data aparitiei: 28 Mai 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noul raport facut de Agentia Europeana SSM privind abordarea diversitatii culturale la locul de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]