Situatia fara precedent pe care o traim chiar la granitele tarii are repercursiuni neasteptate. In acest context, multi dintre ucrainenii care au trecut granita in Romania au decis sa ramana aici pentru o perioada de timp nedefinita. Tocmai de aceea, o parte dintre acestia si-au gasit deja locuri de munca pe teritoriul tarii noastre.
Data fiind aceasta situatie, un numar de 3.012 contracte de munca ale unor cetateni ucraineni au fost inregistrate pana in prezent, in Revisal, in crestere cu 346 fata de data de 24 februarie, conform secretarului de stat in Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu.
"Task-force de weekend: 3.012 contracte de munca ale unor cetateni ucraineni inregistrate in Revisal, cu 346 mai multe decat in 24 februarie, dintre care 185 intermediate de AJOFM-uri (Agentiile Judete pentru Ocuparea Fortei de Munca, n.r.) si 33 de persoane adulte cu dizabilitati din Ucraina aflate in centrele noastre", a scris Vasilcoiu, potrivit
Agerpres.
De asemenea, se au in vedere masuri pentru companiile din Romania si angajatii acestora, a caror activitate este afectata de conflictul de la granitele Romaniei.
Ministrul Muncii, Marius Budai, a anuntat, pe pagina sa de Facebook, acum 3 saptamani, ca toti cetatenii ucraineni care doresc sa se angajeze pe teritoriul Romaniei o pot face, chiar daca nu au aviz de angajare, pentru o perioada de noua luni:
"Ca urmare a intrebarilor aparute in spatiul public in contextul conflictului din Ucraina, precizez ca cetatenii ucraineni care doresc sa se angajeze pe teritoriul Romaniei nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioada de 9 luni dintr-un an calendaristic, potrivit OUG 25/2014. Cetatenilor Ucrainei, intrati in Romania in scopul incadrarii in munca, li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In cursul celor noua luni, cetatenii ucraineni pot cere acordarea protectiei subsidiare sau a statutului de refugiat, prin care dobandesc urmatoarele drepturi: sa fie angajati de persoane fizice sau juridice, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani; sa beneficieze de asigurari sociale, de masuri de asistenta sociala si asigurari sociale de sanatate, in conditiile prevazute de lege pentru cetatenii romani; sa beneficieze de tratament egal cu cetatenii romani in ceea ce priveste echivalarea studiilor sau a perioadelor de studii, recunoasterea diplomelor, atestatelor si certificatelor de competenta, precum si a calificarilor profesionale care dau acces la profesiile reglementate din Romania, in conformitate cu reglementarile in vigoare", a mentionat Budai.
"Pliante cu informatii pentru cetatenii ucraineni, privind conditiile de angajare in Romania, sunt impartite si afisate in vami, gari, autogari si alte puncte des tranzitate", a mai adaugat ministrul muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<