Acord intre Romania si Republica Serbia in domeniul securitatii sociale. Sunt vizati lucratorii migranti

lucratori migrantiacord romania serbiasecuritate sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri, un proiect de lege pentru ratificarea Acordului intre Romania si Republica Serbia in domeniul securitatii sociale, semnat la Belgrad, la 28 octombrie 2016, document care are ca scop principal recunoasterea si totalizarea perioadelor de asigurare sociala realizate pe teritoriul ambelor state, determinarea legislatiei aplicabile in cazul lucratorilor migranti, egalitatea de tratament, precum si exportul prestatiilor.

Acordul se va aplica legislatiei din Romania privind indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatia de maternitate, indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, indemnizatia pentru prevenirea imbolnavirii si recuperarea capacitatii de munca, pensiile acordate in cadrul sistemului public de pensii, prestatiile in natura in caz de boala si maternitate, prestatiile in natura si in bani in caz de accidente de munca si boli profesionale, ajutorul de deces si alocatia de stat pentru copii.

Pentru Republica Serbia, Acordul se va aplica legislatiei privind prestatiile din asigurari de pensii si invaliditate, prestatiile din asigurari de sanatate, prestatiile in caz de accidente de munca si boli profesionale, prestatiile de maternitate, alocatiile pentru copii.

Acordul se va aplica tuturor persoanelor care sunt sau au fost supuse legislatiei unuia sau ambelor state contractante si persoanelor ale caror drepturi deriva conform legislatiei aplicabile de la persoanele mentionate mai sus.

Este prevazut, de asemenea, principiul egalitatii de tratament intre persoanele carora li se aplica Acordul si cetatenii unuia dintre statele contractante, in baza legislatiei acestui stat contractant, precum si principiul exportului prestatiilor de securitate sociala, cu exceptia alocatiilor de stat pentru copii, indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatiei sociale pentru pensionari, ajutorului pentru sotul supravietuitor si altor prestatii speciale in bani cu caracter necontributiv acordate conform legislatiei romane, respectiv a cuantumului minim de pensie, indemnizatiilor pentru maternitate si alocatiilor pentru copii acordate conform legislatiei sarbe.

Documentul semnat de cele doua tari stabileste ca pentru calculul prestatiilor pentru batranete, invaliditate si urmas se aplica principiul pro rata temporis, acordarea partii de prestatie fiind proportionala cu perioada de asigurare realizata conform legislatiei fiecarui stat contractant.

Este prevazuta totodata posibilitatea totalizarii perioadelor de asigurare realizate in baza legislatiilor celor doua state contractante, pentru prestatiile de boala si maternitate, in cazul in care legislatia unui stat contractant conditioneaza obtinerea dreptului la prestatie de realizarea perioadelor de asigurare si daca persoana in cauza desfasoara o activitate pe teritoriul statului contractant unde a fost introdusa cererea.

In cazul pensiilor de batranete, invaliditate si de urmas, este prevazuta posibilitatea totalizarii perioadelor de asigurare, in situatia in care o persoana nu indeplineste conditiile pentru obtinerea unei prestatii conform legislatiei unuia dintre cele doua state contractante, precum si posibilitatea totalizarii perioadelor de asigurare realizate in baza legislatiei unui stat tert cu care ambele state contractante  au incheiat acorduri de securitate sociala care prevad totalizarea perioadelor de asigurare.

Principiul totalizarii se aplica si pentru alocatiile pentru copii, in cazul in care legislatia unuia dintre statele contractante conditioneaza dreptul la prestatii de realizarea unor perioade de asigurare.

Acordul este incheiat pe o perioada nedeterminata si va intra in vigoare in prima zi a celei de a treia luni dupa terminarea lunii in care a fost transmisa ultima notificare prin care statele contractante se informeaza reciproc despre indeplinirea procedurilor legale interne necesare intrarii in vigoare.


Sursa; Ministerul Muncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lucratori migrantiacord romania serbiasecuritate sociala

Data aparitiei: 21 August 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Acord intre Romania si Republica Serbia in domeniul securitatii sociale. Sunt vizati lucratorii migranti Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]