Persoanele cu dizabilitati din UE: probleme in sistemul educational si pe piata muncii

piata munciipersoane dizabilitaticomisia europeanaangajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Un raport recent la Comisiei Europene reliefeaza faptul ca, in ciuda angajamentelor asumate de statele membre de a promova educatia favorabila incluziunii, copiii cu nevoi educationale speciale si adultii cu dizabilitati continua sa se confrunte cu probleme. in prezent, exista aproximativ 45 de milioane de cetateni ai UE de varsta activa cu o dizabilitate si 15 milioane de copii cu nevoi educationale speciale, iar in unele cazuri, acestia sunt privati complet de oportunitati educationale, precum si de ocupare a unui loc de munca.

Copiii cu nevoi educationale speciale parasesc frecvent scoala fara calificari sau slab calificati, inainte de trecerea la o formare specializata care poate, in unele cazuri, mai curand sa le afecteze perspectivele profesionale, decat sa le extinda. Persoanele cu dizabilitati sau cu nevoi educationale speciale au mai mari sanse sa fie someri sau inactivi din punct de vedere economic, si chiar cei care au un relativ succes pe piata locurilor de munca adesea castiga mai putin decat omologii lor fara dizabilitati, afirma raportul.

In toate statele membre, copiii defavorizati (in special baietii) din minoritatea etnica roma si din medii defavorizate din punct de vedere socio-economic sunt suprareprezentati in scolile pentru copii cu nevoi speciale. Raportul pune problema daca sistemele educationale speciale nu sporesc cumva izolarea elevilor care sunt deja marginalizati din punct de vedere social, reducandu-le mai degraba decat imbunatatindu-le sansele in viata. Cercetarile sugereaza ca acesti copii ar putea fi inscrisi la scolile normale daca s-ar investi mai mult in dezvoltarea competentelor lor lingvistice si daca ar exista o mai mare sensibilitate la diferentele culturale.

De asemenea, raportul evidentiaza diferente mari intre statele membre in ceea ce priveste modul in care sunt identificati copiii cu nevoi speciale, precum si in ceea ce priveste plasarea lor in scoli normale sau speciale. De exemplu, in Flandra (Belgia) 5,2% dintre elevii cu nevoi speciale se afla in scoli speciale segregate, in timp ce in Italia procentul este doar de 0,01%. Raportul sugereaza ca mai sunt multe de facut pentru armonizarea definitiilor si imbunatatirea colectarii datelor pentru a permite tarilor sa isi compare mai eficient abordarile si sa invete reciproc din experienta acumulata.

In acest context, Comisia Europeana invita statele membre sa depuna eforturi mai serioase pentru a dezvolta sisteme de educatie favorabile incluziunii si pentru a inlatura obstacolele cu care se confrunta grupurile vulnerabile in ceea ce priveste participarea si succesul in educatie, formare si ocuparea fortei de munca.            

"Trebuie sa ne intensificam eforturile de a oferi politici educationale favorabile incluziunii finantate adecvat, daca dorim sa imbunatatim vietile copiilor cu nevoi educationale speciale si ale adultilor cu dizabilitati. Este momentul sa ne respectam angajamentele asumate. Educatia favorabila incluziunii nu este o optiune extra; este o necesitate de baza. Trebuie sa ii asezam pe cei mai vulnerabili in centrul actiunilor noastre de a obtine o viata mai buna pentru toti", a declarat si Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Raportul "Educatie si dizabilitati/nevoi speciale - politici si practici in materie de educatie, formare si ocupare a fortei de munca pentru studentii cu dizabilitati si nevoi educationale speciale in UE", a fost elaborat pentru Comisia Europeana de NESSE (reteaua independenta de experti in stiinte sociale ale educatiei si formarii).

sursa: costelgilca.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
piata munciipersoane dizabilitaticomisia europeanaangajare

Data aparitiei: 11 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Persoanele cu dizabilitati din UE: probleme in sistemul educational si pe piata muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]