Dat fiind faptul ca in Romania exista nu mai putin de 775.000 de persoane cu dizabilitati, luandu-i in calcul doar pe care sunt inregistrati medical, un nou proiect de lege isi propune sa rezolve problema locurilor de munca, in ceea ce ii priveste pe acestia.
Ce se prevede? Actul normativ prevede ca unitatile protejate ar putea fi obligate ca minimum 30% din timpul de lucru sa fie realizat de persoane cu dizabilitati, masura, stipulata intr-un proiect de act normativ, fiind propusa dupa ce tot mai multe firme capusa au ajuns sa obtina profituri fabuloase fara sa-i ajute pe cei in nevoie.
"Unitatile protejate" au ales sa isi dezvolte afacerile la limita legii, nepasandu-le de cei cu dizabilitati
Asadar, o statistica a ultimilor ani arata ca multi patroni de "unitati protejate" iau decizia de a-si dezvolta afacerile la limita legii, profitand de aceste persoane.
Daca in anul 2008, in Romania erau 280 de unitati protejate cu 1.027 de persoane cu dizabilitati angajate, in 2015, numarul unitatilor a crescut la 800, dar persoanele cu dizabilitati angajate au ramas la 1.700.
Se pare ca multi angajatori au speculat legea permisiva astfel ca sunt situatii in care o persoana cu dizabilitati ajunge sa lucreze doar cateva ore pe luna, asa ca acestia nu se bucura de beneficiile unor venituri reale, asa cum se preconiza.
Autoritatile sustin ca au identificat aceasta problema si ca se lucreaza la solutii.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Dizabilitati (APD), Mihai Tomescu: "Pe angajare in munca cred ca trebuie sa tragem un semnal de alarma cu privire la aceste unitati protejate si cum putem sa le activam pentru a angaja si mai multe persoane cu dizabilitati in aceasta forma de munca protejata. (…) Am constatat ca daca numarul de unitati a crescut exponential, nu putem spune acest lucru si despre persoanele cu dizabilitati angajate. (...) Minim 30% din timpul de lucru intr-o unitate protejata sa fie realizat de catre persoane cu dizabilitati. Este o conditiei cheie pentru ca in momentul de fata avem autorizate inclusiv unitati protejate care vin sa se autorizeze cu o persoana cu dizabilitati care realizeaza norma de lucru de doua ore pe luna, ceea ce este de neacceptat. Trebuie sa facem un pas inainte daca vrem sa creem niste conditii reale".
Proiectul de act normativ se afla acum in etapa de avizare.
In anul 2013 a fost realizat un studiu de Institutul pentru Politici Publice (IPP), iar rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare. Doar 4,6% din persoanele cu dizabilitati din Romania au un loc de munca, in medie unu la suta fiind angajate in institutiile publice.
In momentul de fata, 97,7% dintre persoanele cu dizabilitati sunt in ingrijirea familiilor si/sau traiesc independent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<