Eurodeputatul PSD Corina Cretu a publicat pe blogul personal un comunicat de presa in care precizeaza ca a interpelat Comisia Europeana cu privire la exploatarea lucratorilor romani de catre angajatori din alte state membre ale Uniunii Europene, cerand modificarea cadrului legislativ european in vederea evitarii discriminarii pe criteriul nationalitatii.
"Articolul 45 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si Regulamentul nr. 492/2011 al Parlamentului European si al Consiliului privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Uniunii interzic discriminarea pe criteriul nationalitatii, in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, remunerarea si celelalte conditii de munca. Acest cadru trebuie completat cu masuri de sprijin a lucratorilor, pentru a-si exercita drepturile si pentru a se apara daca sunt supusi abuzurilor profesionale din partea unui angajator privat din alt stat membru”, precizeaza Corina Cretu.
Potrivit eurodeputatului, foarte multi cetateni romani se confrunta cu abuzuri din partea unor angajatori din alte tari comunitare, fiind obligati sa accepte sa lucreze fara contract de munca si fara respectarea unor drepturi, precum plata orelor suplimentare. Corina Cretu a indicat mai multe cazuri de astfel de abuzuri, cum ar fi recentul caz al zecilor de angajati romani exploatati in industria carnii la Bruxelles, cazul romanilor tinuti in conditii de sclavie, pentru a presta servicii de curatenie in Danemarca, relele tratamente la care sunt supusi romanii care lucreaza in sectorul hotelier din Marea Britanie, in conditiile in care imigrantii angajati ca persoane fizice autorizate sunt platiti de trei ori mai putin fata de venitul minim din Marea Britanie, nefiind respectate conditiile de munca si salarizare promise initial, etc.
Totodata, eurodeputatul a atras atentia Comisiei asupra faptului ca mentinerea restrictiilor pentru accesul romanilor pe piata muncii din noua state membre determina un statut vulnerabil, care favorizeaza tratamentul discriminatoriu si abuzurile.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Sursa: costelgilca.ro