Locurile de munca si veniturile afectate de pandemia de COVID-19 - cum au fost protejate de UE?

locuri de munca pandemiepandemie covid-19programul sure
Locurile de munca si veniturile afectate de pandemia de COVID-19 - cum au fost protejate de UE?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia a publicat cel de-al treilea sau raport bianual privind implementarea si impactul SURE, instrumentul de 100 de miliarde de euro conceput pentru a proteja locurile de munca si veniturile afectate de pandemia de COVID-19.
 
Raportul confirma constatarile celor doua rapoarte bianuale precedente, si anume faptul ca SURE a reusit sa atenueze impactul pandemiei si sa sprijine redresarea in 2021. In 2020, masurile nationale privind piata muncii, sprijinite de SURE, au protejat efectiv aproape 1,5 milioane de persoane impotriva somajului – o conditie esentiala pentru redresarea economica puternica din 2021. SURE a contribuit la acest succes colectiv prin scheme de finantare care au permis firmelor sa-si pastreze angajatii si competentele si au ajutat lucratorii independenti sa fie pregatiti sa-si reia imediat activitatile.
 
Instrumentul SURE este un element esential al strategiei cuprinzatoare elaborate de UE pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice extrem de grave ale pandemiei de COVID-19. El ofera sprijin financiar sub forma de imprumuturi acordate de UE statelor membre in conditii avantajoase, pentru a finanta scheme nationale de reducere a timpului de munca, alte masuri similare destinate mentinerii locurilor de munca si sprijinirii veniturilor – in special pentru lucratorii independenti – precum si unele masuri legate de sanatate.
 
Pana in prezent, Comisia a propus, iar Consiliul a acordat asistenta financiara in valoare totala de 94,4 miliarde de euro unui numar de 19 state membre, din care au fost varsate aproape 90 miliarde de euro. Aici intra si sprijinul suplimentar acordat unui numar de sapte state membre. SURE are capacitatea de a mai furniza statelor membre asistenta financiara in valoare de 5,6 miliarde de euro.
 
Constatari principale
 
SURE a sprijinit aproximativ 31 de milioane de persoane si 2,5 milioane de firme in 2020. Aceste cifre reprezinta aproape 30 % din totalul locurilor de munca si un sfert din totalul firmelor din cele 19 state membre beneficiare. Firmele mici au fost principalii beneficiari ai sprijinului SURE. Sectoarele care au beneficiat de cel mai mare sprijin au fost comertul cu ridicata si cu amanuntul, serviciile de cazare si alimentatie publica si industria prelucratoare. SURE a continuat sa protejeze locurile de munca in timpul redresarii economice din 2021, sprijinind aproximativ 3 milioane de persoane si peste 400 000 de firme.
 
Aproape toate cheltuielile publice planificate in cadrul SURE au fost deja efectuate. Peste jumatate din aceasta suma a fost alocata schemelor de reducere a timpului de munca. Statele membre au economisit aproximativ 8,2 miliarde de euro la plata dobanzilor prin utilizarea SURE, gratie ratingului de credit ridicat al UE. 
 
Raportul include o analiza a sistemelor nationale de control si audit raportate de statele membre. El constata ca toate statele membre au efectuat controale pentru a preveni utilizarea abuziva a asistentei financiare acordate in cadrul SURE. Controalele si auditurile au fost in masura sa detecteze si sa corecteze cazurile de nereguli si fraude.
 
Declaratiile membrilor colegiului:
 
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: „Am creat programul SURE intr-o perioada in care intreaga Europa se confrunta cu dificultati imense si neasteptate, iar el si-a demonstrat cu adevarat valoarea pentru economiile si societatile noastre. Datorita programului, in 2020, la apogeul pandemiei, aproape 30 % din forta de munca a Uniunii si-a pastrat locurile de munca, iar o patrime din intreprinderi, in principal mici, au reusit sa ramana pe linia de plutire. Succesul programului a continuat pe parcursul anului 2021, prin sprijinul acordat cetatenilor si intreprinderilor de pe intreg teritoriul nostru. El ramane un exemplu elocvent de solidaritate europeana, intr-un moment in care aveam cea mai mare nevoie de ea.”
 
Johannes Hahn, comisarul pentru buget si administratie, a declarat: „SURE a fost unul dintre primele programe care au stat la baza redresarii economice a Europei in urma pandemiei. El a fost totodata prima mare poveste de succes a Comisiei pe pietele de capital ale Uniunii si a pregatit terenul pentru lansarea promitatoare a programului NextGenerationEU. Este extraordinar sa constatam ca el continua sa genereze rezultate pozitive, in beneficiul tarilor si al cetatenilor Uniunii, schimband in bine viata a milioane de oameni...mai multe pe europa.eu >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locuri de munca pandemiepandemie covid-19programul sure

Data aparitiei: 28 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Locurile de munca si veniturile afectate de pandemia de COVID-19 - cum au fost protejate de UE? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]