Ministrul Muncii: ce indicatori se iau in calcul pentru finalizarea mecanismului de stabilire a salariului minim

Isabela Alexe
Isabela Alexe
09 Aprilie 2024
09 Aprilie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
stabilire salariul minimsalariul minim 3700 leimajorare salariu minim 2024
Ministrul Muncii: ce indicatori se iau in calcul pentru finalizarea mecanismului de stabilire a salariului minim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a efectuat o vizita de lucru in Sibiu, care a inclus vizite inopinate si discutii cu angajatii Casei Judetene de Pensii, ai Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala si ai Inspectoratului Teritorial de Munca, precum si o intalnire cu angajatorii din judet.
 
Principalele subiecte discutate cu angajatorii au vizat deficitul de forta de munca, formarea profesionala, in special a celei cu nivel de pregatire foarte scazut, cresterea competentelor si adaptarea lor la evolutia pietei muncii globale. De asemenea, angajatorii au fost interesati de felul in care va fi stabilit salariul minim brut pe tara garantat in plata in contextul Directivei Europene nr. 2041/2022, pe care Romania o va implementa, potrivit site-ului ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
 
Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?
 
Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul, DETALII AICI >>> 
 

Salariul minim va creste la 3.700 de lei

 
Ministrul Muncii a amintit ca, incepand cu 1 iulie 2024, salariul minim va creste la 3.700 de lei, asa cum a fost discutat in cadrul Consiliului National Tripartit, dar in acelasi timp se lucreaza la un mecanism de stabilire a salariului minim in concordanta cu Directiva europeana.
 
„Imi doresc sa finalizam acest mecanism  de stabilire a salariului minim anul acesta. In acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luati in calcul fiind productivitatea,  inflatia si corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea buna este ca odata cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formula care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atat pentru angajator, cat si pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
 
In cadrul intalnirii cu angajatorii sibieni, ministrul a mai aratat ca piata muncii este prioritatea mandatului sau si a anuntat ca pe langa programele existente si implementate prin agentiile de ocupare a fortei de munca, cele de ucenicie, pentru primul loc munca, pentru someri, cele pentru insertia pe piata muncii sau prin care este stimulata angajarea intr-o alta localitate, urmeaza sa fie lansate si implementate si alte programe, cu noi finantari pentru piata muncii.
 
”Consider ca numai o piata a muncii puternica poate sa ne aduca veniturile necesare pe care ulterior sa le repartizam in salarii si pensii. Este foarte important ca piata muncii, in special pe partea de ocupare, sa fie o piata a muncii care evolueaza si aici este foarte important ca dumneavoastra, angajatorii, sa fiti sprijiniti pentru cresterea competentelor angajatilor dumneavoastra. (…) Gandim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competente, care vor fi pentru inceput pe trei domenii: cresterea competentelor digitale, cresterea competentelor lingvistice, respectiv cresterea competentelor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finantarea si pentru primul loc de munca si pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambitia mea, si aici inca lucram la proiect, este sa-i aducem acasa si pe cei care au plecat, si nu ma refer doar la cei care au un nivel scazut sau mediu de calificare, ci si la cei din top management”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]