Amenda pentru companiile care nu angajeaza persoane cu dizabilitati

22 Septembrie 2011
22 Septembrie 2011
unitati protejateangajare persoane dizabilitatiinvaliditatecompanii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua modificare a legislatiei muncii obliga toate companiile cu mai mult de 50 de angajati sa incadreze 4% din salariati dintre persoanele cu dizabilitati. Nerespectarea acestei reglementari atrage plata unei amenzi destul de usturatoare egala cu echivalentul salariilor minime pe care le-ar plati in situatia in care ar avea acesti angajati.

In concret, la 100 de angajati ar trebui sa existe 4 salariati cu dizabilitati, numarul crescand in mod proportional in functie de procentul de 4%. Amenda pentru companiile care nu respecta aceasta prevedere consta in echivalentul salariului minim brut pe tara inmultit cu numarul de posturi astfel neocupate. Angajatorii au insa si o alternativa la plata acestei amenzi. Mai exact, acestia pot alege sa nu plateasca amenda si sa cumpere, in schimb, produse sau servicii de la companiile care au angajati cu dizabilitati. Astfel, pentru o companie cu 100 de angajati, amenda va fi de 2.560 de lei, acesta fiind echivalentul a patru salarii minime.

Patronatul Medicinei Integrative a lansat recent un proiect european dedicat integrarii sociale a persoanelor cu dizabilitati, cu denumirea de "Retea regionala pentru Promovarea si Aplicarea Conceptelor Economiei Sociale, in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati". Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Acest proiect presupune si infiintarea unei baze de date a persoanelor cu dizabilitati apte de munca partial sau total. In cadrul acestui proiect a fost constituita si Reteaua Nationala  de Suport in vederea sprijinirii incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati din care fac deja parte mai multe ONG-uri, companii private, patronate si institutii publice.

Companiile care angajeaza persoane cu dizabilitati devin unitati protejate si se supun anumitor reguli, printre acestea fiind si cele care obliga la o perioada de proba de 45 de zile cu salariul integral pentru persoanele cu gradul I de invaliditate, neretinerea impozitului pe veniturile din salarii, precum si reinvestirea a 75% din profit in dotarile speciale ale locului de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]