Ministerul Educatiei ar putea primi, in curand, acces la informatiile din Registrul general de evidenta a salariatilor REVISAL, in vederea de a crea statistici folositoare in procesul de angajare in invatamantul superior.
Concret, discutam despre o propunere legislativa inregistrata recent la Senat, care urmareste ca Inspectia Muncii sa acorde Ministerului Educatiei acces la informatiile din Registrul general de evidenta a salariatilor (Reges/Revisal).
Ministerul Educatiei acces la REVISAL - scopul propunerii?
La randul sau, Ministerul Educatiei va monitoriza traseul profesional al absolventilor sistemului de invatamant din Romania, in scopul analizarii insertiei pe piata muncii a absolventilor si al adaptarii sistemului de invatamant la nevoile elevilor si studentilor si la cerintele de angajare si profilurile ocupationale.
Totul va putea fi facut pe baza datelor din Registrul general de evidenta a salariatilor administrat de Inspectia Muncii, precum si pe baza de anchete nationale de urmarire a traseului profesional al absolventilor care nu sunt inregistrati in Registrul general de evidenta a salariatilor.
Precizam ca la Revisal va avea acces si Institutul National de Statistica, avand in vedere ca realizarea de statistici oficiale necesita astfel de informatii.
"Monitorizarea insertiei pe piata muncii a absolventilor sistemului de invatamant, in vederea ajustarii ofertei educationale la nivel universitar si a imbunatatirii utilizarii resursei umane inalt educate este de mult timp o tema importanta a recomandarilor europene privind politicile nationale in invatamantul superior din tarile membre UE. (...) Modificarile propuse au rezultat in urma consultarilor cu reprezentanti ai mediului de afaceri, acestia confruntandu-se cu probleme precum lipsa fortei de munca specializate, discrepantele intre zonele mai dezvoltate si cele cu un grad ridicat de neocupare, gradul scazut de mobilitate si lipsa investitiilor in educatie. De asemenea, necesitatea asigurarii unei trasabilitati intre sistemul educational si piata muncii a fost subliniata in obiectivele prezentate la nivelul Romanian Business Leaders si al Grupului de lucru Educatie al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ...mai multe informatii despre joburile din invatamant puteti citi pe
portalinvatamant.ro >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<