Incepand cu anul in curs, ziua de 30 noiembrie este considerata zi libera legala odata cu modificarea Legii nr. 147/2012 prin care, la cele 11 zile libere deja stabilite de legislatia in vigoare, s-a adaugat si Ziua Sfantului Andrei, sarbatorita in 30 noiembrie, ca sarbatoare legala si zi nelucratoare.
Legea nr. 147/2012 care a completat articolul 139 din Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.
Printre argumentele aduse la acel moment de initiatorii legii se numara si faptul ca "in Romania exista in acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica (…), tara noastra fiind printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar o atat de mare sarbatoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificatii atat de profunde pentru neamul romanesc, ar trebui sa fie marcata in mod solemn".
Astfel, in conformitate cu prevederile actuale, acestea sunt cele 12 zile libere la care au dreptul salariatii:
1 si 2 ianuarie ;
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
prima si a doua zi de Pasti
1 mai
prima si a doua zi de Rusalii
Adormirea Maicii Domnului - 15 august;
Sfantul Andrei - 30 noiembrie;
1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei;
prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie.
Angajatorii care nu acorda salariatilor zile libere in functie de datele stabilite de lege risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.
Exceptiile sunt prezentate doar in cazurile in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Ziua libera va fi acordata in orice alta zi in urmatoarele 30 de zile de catre cei care vor lucra pe 30 noiembrie.