Pontaj zile libere pentru salariatii parinti. Fondul din care se suporta indemnizatia

legea 19/2020zile libere coronaviruszile libere parintiindemnnizatie zile liberepontaj zile libere cornavirus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In contextul Legii 19/2020, cum se procedeaza in cazul in care un parinte cere acest drept? Cum va fi pontat? Care este tratamentul fiscal si cum se va deconta angajatorul cu aceasta suma? Conf. art. 3, alin. (3) din legea amintita, angajatorul va plati pana la urma aceste sume, chiar daca ele se deduc initial din CAM?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 2 din Legea 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant:
 
(1) Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul in perioada prevazuta la art. 1 alin. (4).
 
(2) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.
 
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica persoanei singure din familia monoparentala.
 
(4) Prevederile alin. (1) se aplica angajatilor din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu, din unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din transporturile pe caile ferate, din unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldurasi apa, doar cu acordul angajatorului.
 
Astfel, salariatul trebuie sa depuna la angajator o cerere pentru acordarea zilelor libere insotita de o declaratie pe proprie raspundere a celuilalt parinte din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat de la locul sau de munca zile libere pentru a supraveghea copilul. Aceasta declaratie nu se depune in situatia in care salariatul este persoana singura din familia monoparentala.
 
Conform art. 3 din acelasi act normativ:
 
(1) Indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, sumele pentru plata indemnizatiei prevazute la alin. (1) se deconteaza din acest fond numai pe perioada prevazuta la art. 1 alin. (4).
(3) Pana la inchiderea anului fiscal, sumele decontate potrivit alin. (2) vor fi inapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilite prin hotarare a Guvernului.
Din acest articol rezulta ca indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului. Ulterior, angajatorul deconteaza sumele platite din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. De asemenea, se precizeaza ca pana la inchiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi inapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilite prin hotarare a Guvernului. Asadar:
 
- angajatorul plateste sumele din bugetul propriu;
 
- angajatorul deconteaza sumele din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
 
- reintregirea fondului de garantare pentru plata creantelor salariale se va face din bugetul de stat potrivit unei proceduri stabilite prin hotarare a Guvernului.
 
La acest moment nu exista o procedura stabilita pentru modul in care angajatorul isi va deconta sumele platite pentru zilele libere.
Salariatul va fi pontat in zile libere platite. Indemnizatia reprezinta venit salarial supus tuturor taxelor aferente veniturilor salariale daca nu se adopta reglementari legale speciale privind scutirea de taxe a acesteia.

Va recomandam si:

 
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 19/2020zile libere coronaviruszile libere parintiindemnnizatie zile liberepontaj zile libere cornavirus

Data aparitiei: 17 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pontaj zile libere pentru salariatii parinti. Fondul din care se suporta indemnizatia Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]