Un proiect de lege ar putea schimba situatia in ceea ce priveste zilele de sarbatoare legala. Evident ca ne referim la acele
zile libere legale de care pot beneficia salariatii, conform Codului Muncii.
Dupa cum bine stim, exista multe situatii in care aceste zile libere pica sambata sau duminica, motiv pentru care salariatii romani nu se pot bucura de aceste sarbatori legale. Aceasta situatie s-a petrecut si cu
zilele libere legale in 2022 >>> Cu alte cuvinte, un proiect de lege realizat de 26 deputati PNL si doi deputati PSD ar putea schimba situatia:
"Acordarea zilelor libere se face de catre angajator. In situatia in care zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza se suprapun peste zilele de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica, zilele libere se acorda in zilele care succeda celor de repaus saptamanal", prevede proiectul.
Atentie! Vorbim despre o propunere legislativa care are nevoie de votul Parlamentului pentru a intra in vigoare, momentan NU se aplica.
In expunerea de motive a proiectului de lege care ar putea schimba
legea 53/2003 - Codul Muncii se poate remarca faptul ca:
"Depinzand de anul calendaristic, sunt incidente situatii in care unele dintre zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, astfel ca salariatii nu beneficiaza de drepturile lor legale prevazute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii."
"Legiuitorul doreste ca atunci cand este incidenta situatia suprapunerii zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cu zilele de repaus saptamanal, zilele libere sa se acorde in zilele care succeda celor de repaus saptamanal si, astfel, sa obtina scopul dorit de legiuitor, acela ca angajatii sa se bucure de acest beneficiu."
De asemenea, semnatarii proiectului au exemplificat ca in 2022 angajatorii vor fi obligati sa acorde salariatilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sarbatorilor legale un numar de 9 vor fi in cursul saptamanii, iar restul de 6 in weekend.
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica
INTOTDEAUNA cand vine in control,
detalii aici >>>
Zile libere legale 2022 - se schimba art.139 din Codul Muncii?
"In concluzie, anul acesta salariatii romani vor avea 2 zile libere legale in plus fata de 2021, cand 7 dintre sarbatorile legale au fost in timpul saptamanii, iar restul de 8 in weekend", au precizat initiatorii.
Cu alte cuvinte, "se urmareste ca zilele de sarbatoare legala sa nu depinda de o situatie fortuita din punct de vedere calendaristic, ci in orice an cetatenii sa beneficieze efectiv de zile libere".
"Daca nu s-ar realiza aceasta modificare legislativa, zilele de sarbatoare legala care se suprapun peste zilele de repaus saptamanal nu ar mai avea valoarea de zile nelucratoare, asa cum doreste legiuitorul, deoarece zilele de repaus saptamanal sunt deja zile nelucratoare per se", au concluzionat deputatii.
De asemenea, acestia au specificat ca "planificarea din timp a activitatii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate in interdependenta, deoarece va oferi sustenabilitate nevoilor societatii de a-si putea desfasura activitatea in mod coordonat".
"Aceasta reglementare va veni in ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea isi vor putea gestiona din timp activitatile si perioadele libere, pentru a se alatura angajatilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale in familiile in care parintii lucreaza in ambele sectoare economice (public si privat), masura apreciata nu doar de catre angajatori si angajati, dar si de unitatile turistice. In egala masura, prin posibilitatea de a se pregati din timp pentru mini-vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in avans aceste mini-vacante, iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte dedicate familiilor si altor categorii de turisti", au mai sustinut initiatorii.
Ca intotdeauna, avem o solutie profesionista pentru dvs. -
Ghidul practic Totul despre timpul de munca, axat exact pe rezolvarea celor mai frecvente neclaritati intalnite de companii in activitatea lor de zi cu zi,
detalii aici >>>
Angajatii romani au cele mai putine zile libere din UE
Initiatorii proiectului de lege au mentionat si ca angajatii romani au cele mai putine zile libere din Uniunea Europeana - 15 zile, "fata de spanioli care se bucura de 37 de zile libere de la stat, iar elvetienii de 28, la fel si britanicii, olandezii, germanii si portughezii".
"Aceasta reglementare poate fi interpretata si ca o incercare de aliniere la situatiile similare ale salariatilor din UE, fara a mai fi nevoie a se declara si alte zile ca fiind nelucratoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucratoare, angajatii romani sa poata beneficia in mod efectiv. (...) Raportat la dispozitiile principiilor fundamentale ale dreptului muncii, egalitatea de tratament, libertatea muncii, precum si la drepturile salariatilor, propunerea legislativa nu intra in contradictie cu prevederile acestora si nu prezinta nicio alta inadvertenta juridica fala de alte prevederi ale Codului muncii", au mai specificat deputatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<