Zilele de sarbatoare legala: daca liberele pica in weekend vor fi acordate in urmatoarele zile!

zile libere legale care pica in weekendart 139 codul munciizile libere legale 2022
Zilele de sarbatoare legala: daca liberele pica in weekend vor fi acordate in urmatoarele zile!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un  proiect de lege ar putea schimba situatia in ceea ce priveste zilele de sarbatoare legala. Evident ca ne referim la acele zile libere legale de care pot beneficia salariatii, conform Codului Muncii.
 
Dupa cum bine stim, exista multe situatii in care aceste zile libere pica sambata sau duminica, motiv pentru care salariatii romani nu se pot bucura de aceste sarbatori legale. Aceasta situatie s-a petrecut si cu zilele libere legale in 2022 >>>
 
Cu alte cuvinte, un proiect de lege realizat de 26 deputati PNL si doi deputati PSD ar putea schimba situatia:
 
"Acordarea zilelor libere se face de catre angajator. In situatia in care zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza se suprapun peste zilele de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica, zilele libere se acorda in zilele care succeda celor de repaus saptamanal", prevede proiectul.
 
Atentie! Vorbim despre o propunere legislativa care are nevoie de votul Parlamentului pentru a intra in vigoare, momentan NU se aplica.
 
In expunerea de motive a proiectului de lege care ar putea schimba legea 53/2003 - Codul Muncii se poate remarca faptul ca:
 
"Depinzand de anul calendaristic, sunt incidente situatii in care unele dintre zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, astfel ca salariatii nu beneficiaza de drepturile lor legale prevazute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii."
 
"Legiuitorul doreste ca atunci cand este incidenta situatia suprapunerii zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cu zilele de repaus saptamanal, zilele libere sa se acorde in zilele care succeda celor de repaus saptamanal si, astfel, sa obtina scopul dorit de legiuitor, acela ca angajatii sa se bucure de acest beneficiu."
 
De asemenea, semnatarii proiectului au exemplificat ca in 2022 angajatorii vor fi obligati sa acorde salariatilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sarbatorilor legale un numar de 9 vor fi in cursul saptamanii, iar restul de 6 in weekend.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>>
 

Zile libere legale 2022 - se schimba art.139 din Codul Muncii?

 
 
"In concluzie, anul acesta salariatii romani vor avea 2 zile libere legale in plus fata de 2021, cand 7 dintre sarbatorile legale au fost in timpul saptamanii, iar restul de 8 in weekend", au precizat initiatorii.
 
Cu alte cuvinte, "se urmareste ca zilele de sarbatoare legala sa nu depinda de o situatie fortuita din punct de vedere calendaristic, ci in orice an cetatenii sa beneficieze efectiv de zile libere".
 
"Daca nu s-ar realiza aceasta modificare legislativa, zilele de sarbatoare legala care se suprapun peste zilele de repaus saptamanal nu ar mai avea valoarea de zile nelucratoare, asa cum doreste legiuitorul, deoarece zilele de repaus saptamanal sunt deja zile nelucratoare per se", au concluzionat deputatii.
 
De asemenea, acestia au specificat ca "planificarea din timp a activitatii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate in interdependenta, deoarece va oferi sustenabilitate nevoilor societatii de a-si putea desfasura activitatea in mod coordonat".
 
"Aceasta reglementare va veni in ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea isi vor putea gestiona din timp activitatile si perioadele libere, pentru a se alatura angajatilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale in familiile in care parintii lucreaza in ambele sectoare economice (public si privat), masura apreciata nu doar de catre angajatori si angajati, dar si de unitatile turistice. In egala masura, prin posibilitatea de a se pregati din timp pentru mini-vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in avans aceste mini-vacante, iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte dedicate familiilor si altor categorii de turisti", au mai sustinut initiatorii.
 
Ca intotdeauna, avem o solutie profesionista pentru dvs. - Ghidul practic Totul despre timpul de munca, axat exact pe rezolvarea celor mai frecvente neclaritati intalnite de companii in activitatea lor de zi cu zi, detalii aici >>>
 

Angajatii romani au cele mai putine zile libere din UE

 
Initiatorii proiectului de lege au mentionat si ca angajatii romani au cele mai putine zile libere din Uniunea Europeana - 15 zile, "fata de spanioli care se bucura de 37 de zile libere de la stat, iar elvetienii de 28, la fel si britanicii, olandezii, germanii si portughezii".
 
"Aceasta reglementare poate fi interpretata si ca o incercare de aliniere la situatiile similare ale salariatilor din UE, fara a mai fi nevoie a se declara si alte zile ca fiind nelucratoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucratoare, angajatii romani sa poata beneficia in mod efectiv. (...) Raportat la dispozitiile principiilor fundamentale ale dreptului muncii, egalitatea de tratament, libertatea muncii, precum si la drepturile salariatilor, propunerea legislativa nu intra in contradictie cu prevederile acestora si nu prezinta nicio alta inadvertenta juridica fala de alte prevederi ale Codului muncii", au mai specificat deputatii.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile libere legale care pica in weekendart 139 codul munciizile libere legale 2022

Data aparitiei: 13 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Zilele de sarbatoare legala: daca liberele pica in weekend vor fi acordate in urmatoarele zile! Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]