15 august este zi libera pentru salariati, fiind una dintre cele 12 sarbatori legale prevazute in Codul muncii. Legislatia stabileste insa si unele exceptii de la aceste prevederi, iar angajatorii care nu ofera liber salariatilor care au acest drept risca amenzi usturatoare.
Exceptii
In ce priveste categoriile de salariati care nu pot avea liber in aceasta zi, va informam ca legislatia in vigoare stabileste ca angajatorii NU sunt obligati sa acorde 15 august ca zi libera in urmatoarele situatii:
- in industria de alimentatie publica
- in unitatile sanitare
- in domeniile in care munca nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
40 Modele de Regulament Intern
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Pentru primele doua categorii s-a stabilit ca programul sa poata fi astfel organizat incat alimentele de stricta necesitate si asistenta medicala sa poate fi furnizate populatiei si in aceasta zi. Toti angajatii care se supun acestei situatii vor avea dreptul sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.
Angajatorii care sunt OBLIGATI sa acorde zi libera in data de 15 august, insa nu respecta aceasta prevedere, risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Va reamintim ca celelalte zile in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august;
- Ziua Sfantului Andrei - 30 noiembrie;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun - 26 si 26 decembrie.