Caz practic: Cum se compenseaza orele suplimentare efectuate de angajati?

04 Septembrie 2014
04 Septembrie 2014
timp liberrepaus saptamanalzile liberespor ore suplimentaremunca suplimentara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




In randurile urmatoare vom analiza situatia unui angajat care a efectuat 8 ore suplimentare. Acestea vor fi compensate prin zi libera platita. In situatia in care la nivel de companie s-a agreat ca sporul este de 200% pentru orele efectuate suplimentar, cum procedam? Cum se compenseaza in mod concret aceste 8 ore?

Dupa cum bine stim, munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal si nu neglijam faptul ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Saptamana de lucru este de luni pana vineri deoarece sambata si duminica sunt zile de repaus saptamanal.

Nu uitati faptul ca aprecierea muncii suplimentare se face in raport de saptamana de lucru ca unitate de timp (luni – vineri 8 ore/zi x 5 zile/saptamana = 40 ore/saptamana).

Prin urmare, munca prestata peste 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara iar munca prestata in zilele de sambata si duminica este munca prestata in zi de repaus saptamanal. Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura.

Asadar, aprecierea muncii prestate de salariat ca fiind munca suplimentara se face in raport de saptamana de lucru ca unitate de timp.

In situatia in care nu putem compensa munca efectuata suplimentar prin ore libere platite, atunci munca suplimentara va fi platita  salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Asadar, intelegem ca munca suplimentara se compenseaza cu timp liber corespunzator si numai daca nu este posibila compensarea cu timp liber corespunzator in termen de 60 de zile calendarisctice de la efectuarea acesteia, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

In situatia in care nu se acorda timp liber pentru munca suplimentara se va plati sporul agreat de companie de 200% pentru orele suplimentare.

Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]