Ziua Uniunii Europene impotriva traficului de persoane: actiuni viitoare in vederea eradicarii acestui fenomen

trafic persoaneUEmasurianchetamunca fortata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


La 18 octombrie, cu ocazia celei de a sasea Zile a Uniunii Europene impotriva traficului de persoane, comisarul UE pentru afaceri interne, doamna Cecilia Malmström, va sustine un discurs in cadrul participarii sale la o conferinta care isi propune sa defineasca actiunile viitoare si sa asigure conlucrarea tuturor actorilor in vederea eradicarii traficului de persoane. La acest eveniment, organizat de Comisia Europeana si de Presedintia cipriota a UE, vor participa, de asemenea, ministrul de interne al Ciprului, doamna Eleni Mavrou, precum si coordonatorul UE pentru combaterea traficului de persoane, doamna Myria Vassiliadou.

Traficul de persoane ramane o problema grava in Uniunea Europeana. Conform estimarilor Organizatiei Internationale a Muncii, 880 000 de persoane din UE sunt victime ale muncii fortate, inclusiv ale exploatarii sexuale fortate, ceea ce inseamna 1,8 persoane la 1 000 de locuitori. Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, 93 % din cetatenii europeni sunt de acord cu faptul ca statele membre ale UE ar trebui sa coopereze pentru combaterea traficului de persoane.
    
Privarea unei persoane de dreptul la libertate,exploatarea si comercializarea acesteia ca si cum ar fi o marfa din care se obtine profit constituie incalcari grave ale drepturilor omului. Traficul de persoane nu poate fi tolerat, indiferent de forma, fie ca are loc in Europa sau oriunde in lume. Am elaborat legi si masuri ambitioase pentru combaterea traficului de persoane, iar la nivelul statelor membre exista vointa politica in acest sens. Acum, obiectivul nostru principal trebuie sa fie punerea in aplicare: legislatia trebuie pusa in practica. Avem obligatia morala si legala de a actiona, si trebuie sa facem acest lucru in parteneriat cu organizatiile internationale, cu tarile terte, cu organizatiile societatii civile, cu sectorul privat si cu toti ceilalti actori importanti din UE si din lume. Pentru a eradica traficul de persoane, trebuie sa actionam impreuna”, a declarat doamna Cecilia Malmström.

Conferinta va oferi Comisiei Europene posibilitatea de a face apel la statele membre sa transpuna in timp util noua legislatie a UE privind traficul de persoane si sa puna in aplicare masuri concrete si practice, astfel cum au fost identificate in noua Strategie a UE , pentru a combate in mod eficient aceasta forma de criminalitate devastatoare.

Acest eveniment va reuni responsabili politici la nivel inalt, functionari guvernamentali din toate statele membre, reprezentanti ai organizatiilor societatii civile, ai sectorului privat, experti, lucratori din prima linie care sunt in contact direct cu victimele, precum si artisti si mass-media. Participantii vor reflecta asupra mijloacelor prin care poate fi facilitata munca profesionistilor in toate aspectele traficului de persoane si prin care se poate asigura punerea in aplicare, in mod coerent, a initiativelor Uniunii Europene in acest domeniu de politica.

Conferinta, la care jurnalistii vor avea acces, se va concentra pe activitatile viitoare menite sa consolideze cooperarea si parteneriatele, prevenirea, protectia victimelor si asistenta oferita acestora, precum si urmarirea penala a traficantilor.

Aceste aspecte se numara printre prioritatile si initiativele principale abordate in cadrul Strategiei UE pentru perioada 2012-2016 in vederea eradicarii traficului de persoane (IP/12/619 si MEMO/12/455).

De exemplu, numarul total de cazuri instrumentate in UE ramane scazut. in fapt, rezultatele preliminare, astfel cum rezulta din datele recente, indica faptul ca numarul de condamnari in cauze privind traficul de persoane a scazut in perioada 2008-2010. Acesta este motivul pentru care strategia prevede, printre altele, instituirea unor unitati nationale multidisciplinare de aplicare a legii, specializate in traficul de persoane, si sprijina statele membre in crearea unor echipe comune de ancheta. O mai buna identificare a victimelor, precum si o asistenta si protectie imbunatatite vor creste participarea si cooperarea acestora cu autoritatile de aplicare a legii. Strategia subliniaza necesitatea instituirii unor mecanisme nationale de sesizare in toate statele membre.


Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
trafic persoaneUEmasurianchetamunca fortata

Data aparitiei: 18 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ziua Uniunii Europene impotriva traficului de persoane: actiuni viitoare in vederea eradicarii acestui fenomen Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]