Ministerul Muncii propune plata contributiilor pentru toate veniturile incasate

22 Ianuarie 2014
22 Ianuarie 2014
pensii mai maricontributii la pensiideficit pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Mariana Campeanu, ministrul Muncii, anunta asupra extinderii bazei de impozitare in vederea scaderii deficitului din bugetul de pensii, care se situeaza undeva sub 13 miliarde de lei, sume banesti transferate anual catre Guvern, informeaza Adevarul.

Romanii pot avea pensii mai generoase, insa pentru ca acest lucru sa se intample, contribuabilii vor fi nevoiti sa plateasca in viitor contributii pe toate veniturile incasate. Cel mai probabil, din vara, aceasta reforma se va aplica, in momentul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, conform declaratiilor ministrului Muncii, Mariana Campeanu, la Adevarul Live.

„Solutia pentru pensii mai mari este largirea bazei de impozitare, adica fiecare sa plateasca aceste contributii la toate veniturile pe care le are. O sa analizam cu Ministerul de Finante, dar totusi trebuie sa ne gândim ca România are una dintre cele mai mari impozitari pe munca din Europa. Cel mai probabil, reducerea CAS se va face odata cu largirea bazei de impozitare“, a explicat Mariana Campeanu, ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a mai adaugat ca daca aceasta regula va fi valabila pentru toata lumea si daca aceste contributii vor fi platite, atunci deficitul in sistemul de pensii va fi mai mic.

Conform datelor prezentate de ministrul Campeanu, 2007 a fost ultimul an in care a existat excedent la sistemul de pensii.

In anul 2008, dificitul a fost de 2,2 miliarde de lei iar in 2009, deficitul a fost de 6 miliarde de lei. Pentru anul 2010, deficitul a fost nu mai mic de 10 miliarde de lei. 2011 a adus si el un deficit de 13 miliarde de lei.

Mariana Campeanu a mai adaugat ca numarul persoanelor care contribuie la sistemul de pensii a ajuns aproape egal cu cel al pensionarilor, respectiv 5,1 milioane de persoane, dar ca acest numar este diferit de numarul de salariati care este calculat de catre Institutul National de Statistica, de 4,5 milioane de angajati. Acest lucru se intampla deoarece ancheta INS se efectueaza doar in cadrul firmelor cu peste patru angajati, a mai explicat ministrul Muncii.

Legea salarizarii unitare nu se va putea aplica în urmatorii doi ani, din cauza sumelor pe care trebuie sa le platim, dar încercam sa o aplicam pe bucati“, a mai subliniat Mariana Campeanu.

In anul 2013, statul a efectuat plati de 800 de milioane de lei catre persoanele care au castigat in justitie, pe motivul veniturilor taiate. In 2014 vor fi plati de 2,1 miliarde de lei si in 2016 se va ajunge la o suma de 3 miliarde de lei, informeaza Adevarul.


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]