"In cazul mamelor care nasc al 4-lea copil, acestea beneficiaza de o indemnizatie suplimentara? Daca da, in ce cuantum este si cum/de unde se obtine?"
Raspunsul specialistului:
Prin Legea 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei s-a reglementat o alocatie complementara ca forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani, denumita in continuare alocatie.
Acordarea are drept scop completarea veniturilor familiilor in vederea asigurarii unor conditii mai bune pentru cresterea, ingrijirea si educarea copiilor, precum si stimularea frecventarii de catre copiii de varsta scolara, aflati in ingrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de invatamant, organizate potrivit legii.
Alocatia familiala - cine beneficiaza?
Beneficiaza de alocatia familia formata din sot, sotie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna, denumita in continuare familie precum si familia formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta, denumita in continuare familie monoparentala.
Se considera familie si barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintre ei, care locuiesc si gospodaresc impreuna, daca aceasta se consemneaza in ancheta sociala.
Prin persoana singura, in sensul art. 2 alin. (2), se intelege persoana care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) este necasatorita;
b) este vaduva;
c) este divortata;
d) are sotul/sotia declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca;
e) are sotul/sotia arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor;
f) nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-e);
g) a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori i s-au dat in plasament unul sau mai multi copii si se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-c).
Sunt considerati ca facand parte din familie si copiii incredintati in vederea adoptiei, cei aflati in plasament la o persoana sau familie ori pentru care s-a instituit tutela, potrivit legii.
Asistentul maternal profesionist beneficiaza de alocatie doar pentru copiii sai, luandu-se in considerare la stabilirea dreptului toate veniturile realizate de membrii familiei, cu exceptia celor provenite din alocatiile de plasament si alte sume acordate asistentului maternal pentru acoperirea cheltuielilor lunare, in conditiile legii.
Alocatia complementara - procedura de obtinere?
Pentru familia al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 0,40 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) 0,1640 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,3280 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,4920 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 0,6560 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Pentru familia al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 0,40 ISR si pana la 1,06 ISR inclusiv, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 0,1500 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,3000 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,4500 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 0,6000 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Daca din calculul in lei al alocatiei rezulta fractiuni in bani, acestea se rotunjesc la un leu in favoarea beneficiarului.
Pentru familia formata dintr-o persoana singura, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 0,40 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta, dupa cum urmeaza:
a) 0,214 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,428 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,642 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 0,856 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Pentru familia formata dintr-o persoana singura, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 0,40 ISR si pana la 1,06 ISR inclusiv, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 0,204 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,408 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,612 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 0,816 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Beneficiaza de alocatie si persoanele fara domiciliu sau resedinta si fara locuinta, pe baza declaratiei pe propria raspundere ca nu au solicitat alocatia de la alte primarii.
Familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, beneficiaza de alocatie in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant organizate potrivit legii, cu exceptia celor care le intrerup din motive medicale, si nu inregistreaza absente nemotivate in cursul unui semestru care sa conduca la scaderea sub 8 a notei la purtare.
Pentru familiile care au in intretinere copii de varsta scolara cu handicap grav sau accentuat si care nu frecventeaza o forma de invatamant organizata in conditiile legii, alocatia se acorda cu conditia prezentarii certificatului de incadrare intr-un grad de handicap. In acest caz, in baza certificatului de incadrare in grad de handicap, primaria va solicita o dovada secretariatelor comisiilor pentru protectia copilului, prin care se atesta faptul ca respectivul copil nu poate fi inscris in nicio forma de invatamant prevazuta de lege.
Daca unul dintre copii, din alte motive decat cele medicale, nu frecventeaza fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant organizate potrivit legii, acesta este luat in calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, dar este exclus din numarul de copii ai familiei avut in vedere la acordarea dreptului, iar alocatia se va acorda corespunzator numarului de copii din familie care indeplinesc conditiile prevazute de lege.
Alocatia se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere
Alocatia se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei, veniturile acesteia si, dupa caz, privind frecventarea cursurilor scolare de catre copiii aflati in intretinere.
Cererile pentru stabilirea si acordarea alocatiei se intocmesc de reprezentantul familiei si se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta familia.
In cazul familiilor care nu au locuinta de domiciliu sau resedinta stabilita ori fara locuinta, cererea se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala acestea traiesc.
La stabilirea veniturilor pe baza carora se acorda alocatia se iau in considerare toate veniturile pe care membrii familiei le realizeaza sau, dupa caz, le-au realizat in ultima luna inainte de solicitarea dreptului, asa cum acestea sunt prevazute de art. 8 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.
In vederea verificarii indeplinirii de catre solicitant a conditiilor de acordare a alocatiei, primarul dispune, in mod obligatoriu, evaluarea socioeconomica a familiei, prin ancheta sociala.
Ancheta sociala se efectueaza, in termen de maximum 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, de catre personalul serviciului public de asistenta sociala din subordinea consiliului local sau, dupa caz, de catre personalul din compartimentul cu atributii in domeniul asistentei sociale din aparatul de specialitate al primarului.
Raspunderea asupra continutului anchetei sociale revine persoanelor care au efectuat ancheta sociala si primarului.
In cazul in care solicitantul refuza sa furnizeze informatiile necesare pentru intocmirea anchetei sociale, se considera ca familia acestuia nu indeplineste conditiile de acordare a alocatiei.
Stabilirea dreptului la alocatie si a cuantumului acesteia se face prin dispozitie scrisa a primarului.
In termen de 5 zile de la efectuarea anchetei sociale, primarul are obligatia sa comunice solicitantilor dispozitia de acordare a dreptului sau respingerea cererii.
Dreptul la alocatie se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii/depunerii cererii.
Titularul alocatiei este reprezentantul familiei, iar beneficiarul este familia.
Dreptul la alocatie poate fi solicitat odata cu cel de ajutor social acordat in conditiile art. 9 alin. (51) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, caz in care se completeaza acelasi formular de cerere.
Plata alocatiei se realizeaza de catre agentiile teritoriale pe baza de mandat postal sau, dupa caz, in cont curent personal sau in cont de card.
In cazul in care intervin modificari cu privire la componenta familiei si/sau la veniturile realizate de membrii acesteia, titularul alocatiei are obligatia ca, in termen de maximum 15 zile, sa comunice in scris primarului modificarile intervenite. Comunicarea este insotita de copii ale actelor doveditoare privind modificarile intervenite.
In situatia in care modificarile intervenite nu conduc la pierderea dreptului la alocatie, primarul are obligatia sa dispuna verificarea, prin ancheta sociala, a modificarilor intervenite si sa emita dispozitie scrisa referitoare la noul cuantum.
Primarul transmite agentiei teritoriale documentele iar acordarea noului cuantum al alocatiei se face incepand cu luna urmatoare celei in care au intervenit modificarile.
In vederea urmaririi respectarii conditiilor de acordare a dreptului la alocatie, primarii dispun efectuarea de anchete sociale la interval de 6 luni sau ori de cate ori este nevoie.
Legea nr. 416/2001 si beneficiarii de alocatie
In situatia in care beneficiarii de alocatie sunt si beneficiari ai ajutorului social prevazut de Legea nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, ancheta sociala se efectueaza o singura data, pentru ambele beneficii de asistenta sociala acordate.
Dreptul la alocatie inceteaza in luna urmatoare celei in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege.
Sumele incasate necuvenit cu titlu de alocatie se recupereaza de la titularul dreptului ajutorului in termenul general de prescriptie de 3 ani.
Indicatorul Social de Referinta (ISR) creste de la 1 martie 2023, ca urmare a majorarii cu 13,8% procente. Astfel, valoarea ISR creste de la 525,5 lei, in anul 2022, la 598 lei, anul acesta.
Dupa aplicarea noii valori a ISR, beneficiile de asistenta sociala acordate prin intermediul Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala se majoreaza astfel:
- ajutorul social (VMG) pentru persoana singura creste de la 149 lei la 170 lei, iar pentru familia cu 5 persoane de la 554 lei la 631 lei;
- alocatia pentru sustinerea familiei - creste primul interval de venituri de la 211 lei/persoana la 240 lei/persoana si al doilea interval de venituri creste de la 558 lei/persoana la 634 lei/persoana. Cuantumul alocatiei variaza in functie de numarul de copii din familie, de intervalul de venituri al acesteia, dar si de tipul familiei/ monoparentala sau biparentala. Acesta variaza intre 90 lei de la 79 lei, pentru familia biparentala cu 1 copil si venituri de 634 lei, si 512 lei de la 450 lei, pentru familia monoparentala cu venituri de pana la 240 lei si 4 copii in intretinere.
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii.