Potrivit studiului publicat de Agerpres, "coroborarea datelor din cercetarea sociologica cu cele privitoare la salarizare indica faptul ca la ora actuala categoria de personal cea mai afectata o constituie asistentele medicale, in special asistentele medicale absolvente de postliceala. Doua componente majore contribuie la aceasta situatie: marea majoritate (cca. 60.000) a asistentelor medicale din unitatile sanitare publice sunt afectate de fenomenul discriminarii salariale si cca. 23% dintre asistentele medicale din unitatile sanitare publice sunt in situatia de munca fortata neplatita".
Asistentele medicale sunt fortate de circumstante, sa realizeze ore suplimentare
Studiul arata ca mai bine de 56% dintre asistente efectueaza ore suplimentare in cadrul institutiilor sanitare publice in care lucreaza, iar 78% dintre acestea au declarat ca efectueaza munca suplimentara, desi nu li s-a cerut acordul pentru efectuarea acesteia.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Alte 40% dintre asistente au mai spus ca orele efectuate suplimentar nu sunt platite si nici nu sunt recuperate prin zile libere.
In acest context, autorii studiului apreciaza ca "situatia se incadreaza in cazul exemplar al sclaviei, fiind vorba de munca fortata si neplatita".
21% dintre asistentele medicale nu au beneficiat de concediu de odihna integral in ultimii 5 ani
Studiul a mai atras atentia si asupra faptului ca aproximativ 21% dintre asistentele medicale nu au beneficiat de concediu de odihna integral in ultimii 5 ani.
Alta situatie constatata in cadrul studiului este legata de "echivalarea asistentelor medicale absolvente de postliceala". 60% dintre cele chestionate au declarat ca se simt discriminate din punct de vedere salarial fata de asistentele medicale cu studii superioare, cele din urma fiind absolvente ale unor scoli postliceale. "Desi fac aceeasi munca, salariul este diferentiat". In acest caz, realizatorii studiului declara ca discriminarea salariala a asistentelor medicale absolvente de postliceala este cel mai amplu fenomen de discriminare din sectorul sanitar, avand cel mai mare impact negativ.
Alta problema semnalata consta in faptul ca asistentelor medicale le sunt refuzate anumite drepturi salariale, multe dintre acestea mentionand ca pe langa orele neplatite, nu beneficiaza nici de bonuri de masa.
Astfel, studiul concluzioneaza ca, din perspectiva discriminarilor salariale, asistentele medicale reprezinta cea mai defavorizata categorie profesionala.
La aceasta cercetare au participat 1.234 asistenti medicali, studiul fiind realizat in cadrul Centrului de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea" si face parte din strategia de abordare a problemelor salariatilor din sanatate bazata pe dovezi.
Sursa: Agerpres