Orice angajator trebuie sa stie ca, munca fara forme legale (
munca la negru) constituie munca prestata in absenta unui contract individual de munca scris, cu toate ca raportul juridic intervenit intre parti corespunde, pe fond, profilului unui astfel de contract.
ATENTIE!
Nu se includ in acest concept acele activitati care sunt prin ele insele interzise de lege (adica munca fortata sau activitatile de natura infractionala), ci doar acele activitati care ar putea face obiect al unui contract recunoscut de ordinea de drept.
Iata un caz concret intalnit pe PortalCodulMuncii.ro: "O societate angajeaza persoane pe un post pentru care nu solicita calificare (control calitate cereale); dupa selectia CV-urilor, persoanele se prezinta la sediul societatii unde timp de 5-10 zile lucratoare li se face instruire pe specificul activitatii; la finalul perioadei de instruire persoanele dau un test; in urma testarii se stabilesc persoanele care vor fi angajate. Exista cazuri in care cei carora li s-au selectat CV-urile se prezinta 1-2-3 zile la instruire dupa care renunta. Va rog sa ne comunicati opinia dvs in legatura documentele care ar trebui completate de societate pentru perioada de le instruire pana la incheierea contractului de munca. Va rog sa ne detaliati rolul Minutei la angajare si cu cat timp inainte de semnarea contractului de munca ar trebui inmanata aceasta viitorului angajat."
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Incepem prin a mentiona ca, potrivit art. 260 alin.(1) lit. e) din Codul muncii constituie contraventie primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca.
Astfel, pentru a evita sanctionarea pentru munca nedeclarata, societatea trebuie sa intocmeasca o procedura clara cu privire la instruirea persoanelor in vederea dobandirii calitatii de salariat. Aceasta procedura ce vizeaza perioada anterioara angajarii pe care ati descris-o succint in intrebare, trebuie sa fie reglementata pe larg in regulamentul intern sau intr-o decizie interna a angajatorului aprobata de organul de conducere si inregistrata la angajator.
Separat de aceasta procedura, angajatorul va intocmi pentru fiecare persoana instruita in vederea angajarii, o fisa de identificare in care se vor mentiona: datele de identificare ale persoanei instruite, scopul pentru care se afla in unitate, perioada in care urmeaza sa se afle in unitate alte drepturi si obligatii referitoare la perioada de instruire atat ale persoanei instruite cate si ale angajatorului.
Mentionam ca nu exista modele reglementate de lege pentru documentele mentionate. Aceste documente se vor intocmi de angajator in conformitate cu specificul instruirii.
Sursa:
PortalCodulMuncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<