Romania risca noi sanctiuni din partea Comisiei Europene prin 3 proceduri de infringement. Acestea au in vedere nerespectarea si neaplicarea unor prevederi europene privind recunoasterea calificarilor profesionale, TVA-ul si accizele.
Tinand cont de normele UE privind recunoasterea calificarilor profesionale (Directiva 2005/36/CE, astfel cum a fost modificata prin Directiva 2013/55/UE), se doreste o mai mare flexibilitate pe piata fortei de munca si vizeaza inclusiv recunoasterea automata a calificarilor profesionale in tarile UE pentru profesii precum cele de arhitecti, medici,asistenti medicali.
Avizele si scrisorile de punere in intarziere au fost trimise de catre CE cu privire la normele privind libertatea de stabilire, libertatea de a presta servicii, recunoasterea automata a calificarilor, facilitarea cerintelor administrative pentru procedurile de recunoastere, recunoasterea stagiilor profesionale si cooperarea administrativa, informeaza HotNews.ro.
Daca statele vizate nu raspund oficial in termen de doua luni, cazurile pot ajunge in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Conform aceleiasi surse, cea de-a doua procedura de infringement adresata tarii noastre cere ca normele din Romania sa se alinieze la legislatia UE privind tratamentul TVA aplicat obiectelor second-hand care contin metale pretioase sau pietre pretioase.
Romania a primit deja o scrisoare de punere in intarziere pentru nepunerea in aplicare in mod corect a normelor UE (Directiva 2006/112/CE a Consiliului) privind tratamentul TVA aplicat obiectelor second-hand care contin metale pretioase sau pietre pretioase, informeaza sursa amintita.
Fata de normele europene care stabilesc o schema speciala de TVA destinata facilitarii comertului de bunuri de consum de ocazie, “normele din Romania exclud toate obiectele second-hand care contin metale pretioase, pietre pretioase sau pietre semipretioase de la regimul special de TVA si creeaza dificultati pentru intreprinderile din acest sector. in cazul in care Romania nu ia masuri in urmatoarele doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autoritatilor romane”, mentioneaza HotNews.ro.
Totodata, Comisia Europeana cere Romaniei sa respecte calendarul convenit pentru dezvoltarea unui nou sistem informatic pentru monitorizarea circulatiei produselor accizabile deoarece tara noastra, precizeaza aceeasi sursa, nu a finantat si dezvoltat la timp noile versiuni ale unui sistem informatic pentru monitorizarea circulatiei produselor accizabile (alcool, tutun si produse energetice) la nivelul UE.
Conform legislatiei europene, (Directiva 2008/118/CE a Consiliului) produsele accizabile pot sa circule in regim de amanare a platii accizelor, cu conditia ca documentele electronice sa fie prelucrate in mod corespunzator in statele membre de expediere si de sosire.
Totodata, sistemul informatic le permite statelor membre sa comunice informatii cu privire la operatorii autorizati pentru a pune in circulatie astfel de produse si sa coopereze intre ele pentru a combate frauda.
Neactualizarea sistemului informatic risca sa aiba efecte negative si serioase asupra produselor accizabile din piata interna care nu pot fi astfel autorizate sa circule catre sau dinspre Romania decat dupa achitarea corespunzatoare a accizelor specifice.
Conform aceleiasi surse, in ce priveste calificarile profesionale, Comisia Europeana a trimis avize motivate - un pas in procedura de infringement - catre 22 de state membre UE, printre care si Romania, sa respecte normele UE privind recunoasterea calificarilor profesionale. Vizate mai sunt Austria, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Finlanda, Franta, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia si Suedia. Pentru alte doua tari, Germania si Malta, se trimit scrisori suplimentare de punere in intarziere, in procedura de infringement.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<