Atentie la riscurile de sanatate in cazul muncii de noapte

03 Octombrie 2012
03 Octombrie 2012
Munca de noapteriscuri sanatateprotectia munciitimp de muncaOMS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Un studiu epidemiologic realizat de cercetatori de la INSERM (Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta) pe un esantion de 2500 de femei a aratat ca riscul de cancer mamar este mai crescut la femeile care au lucrat pe timp de noapte.

Factorii care pot duce la dezvoltarea cancerului de san sunt variati. in plus fata de factorii genetici (mutatii), cancerul poate fi generat de vârsta primei sarcini, de tratamentele hormonale sau stilul de viata. La acestea se adauga si nerespectarea alternantei normale zi-noapte.

inca din 2010, Agentia Internationala de Cercetare impotriva Cancerului (IARC), subordonata Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a clasificat munca de noapte sau chiar munca cu orare decalate ca factori "posibili cancerigeni".

Centrul de Cercetare in Epidemiologie si Sanatatea Populatiei din cadrul INSERM a efectuat un studiu care a comparat un grup de 1200 femei- toate dezvoltasera un cancer de san- cu alte 1300 de femei.
Potrivit lui Pascal Guenel, autorul principal al studiului publicat in Jurnalul International de Cancer, s-a constatat ca riscul de cancer mamar este mai crescut cu aproximativ 30% in rândul femeilor care au lucrat pe timp de noapte.

Efectul nociv al muncii de noapte ar fi, in special, o perturbare a genelor ceasului biologic, care controleaza inmultirea celulelor, sau chiar o slabire a sistemului imunitar. Riscul crescut de a dezvolta cancer mamar este deosebit de pronuntat in rândul femeilor care au lucrat pe timp de noapte pentru mai mult de patru ani sau printre cele a caror ritm de munca a fost de cel putin trei nopti pe saptamâna, cu schimbari mai frecvente intre ritmul de zi si cel de noapte.

In plus, cercetatorii au aratat ca riscul a fost mai crescut in randul femeilor care au lucrat noaptea si nu aveau copii (50% fata de 30%). Acest rezultat poate fi explicat printr-o vulnerabilitate mai mare a celulor mamare, care sunt incomplet diferentiate la femei inainte de prima sarcina.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]