"In afara de acest gen de discriminare (egalitatea de sanse in obtinerea unei functii de conducere — n. r.), mai exista altul, pe un alt principiu absolut fundamental. Toti suntem de acord cu el, si totusi nu il vedem in viata: plata egala la munca egala. Cati stiti ca, incepand de ieri (luni — n.r.) femeile din Uniunea Europeana lucreaza, pentru restul anului, gratis. Daca ar fi sa fie platite tot atat de mult cat sunt barbatii, pentru aceeasi munca, ele si-au primit deja salariul de anul acesta", a declarat, marti, Angela Filote, in conferinta "Gender Diversity in the Boardrooms — Key Driver to Company Performance", citata de Agerpres.
In cursul anului 2010, Comisia Europeana a publicat o strategie pe 5 ani prin care recomanda statelor membre ca, in mod voluntar, sa ia masurile necesare pentru a ajunge la egalitate intre femei si barbati.
Angela Filote a precizat faptul ca dupa un an a constatat ca numarul femeilor membre in board-uri crescuse cu doar 1 procent, astfel incat este nevoie de o propunere legislativa.
Sefa Reprezentantei Comisiei Europene a declarat ca evolutiile cele mai bune s-au observat in tarile care au impus cote obligatorii, respectiv Franta, Italia, Belgia si Germania. Alte state au abordat recomandari dar nu au trecut la cota obligatorie.
"Noi nu impunem cota, dar le cerem sa faca ce stiu ele mai bine si cum stiu ele mai bine astfel incat, in 2020, sa avem obiectivul atins. Suntem la 21% si ne dam seama de subreprezentarea de gen in pozitii de leadership. Daca ne uitam la procentaj, dintre absolventii de studii superioare 60% sunt femei. Ei, cum se face ca atunci cand 60% din absolventi sunt femei, doar 20% ajung in aceste pozitii? In Romania, procentajul este cam la 11%", a precizat oficialul european.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Sursa: Agerpres.ro