Un raport recent realizat arata ca un sfert dintre lucratorii europeni afirma ca au parte de stres la locul de munca, permanent sau in cea mai mare parte a timpului.
Un procent similar declara ca munca pe care o presteaza are efecte nocive asupra starii lor de sanatate, conform raportului mentionat de EU-OSHA.
Raportul "Riscurile psihosociale in Europa: Raspandire si strategii de preventie" arata care sunt riscurile psihosociale intalnite la locurile de munca din Europa si exemplifica directia de urmat atat la nivel politic, cat si la nivel de intreprindere. Aceste aspecte sunt ilustrate cu exemple din viata reala si cu studii de caz.
Conform raportului, se demonstreaza ca relatiile dintre sanatate si munca sunt complexe si faptul ca este necesar sprijinul practic acordat in aceasta materie daca se doreste concretizarea unei imbunatatiri.
EU-OSHA aminteste faptul ca stresul profesional este cauzat de diferite riscuri psihosociale, precum sarcinile monotone, nivelul ridicat de intensitate a muncii, termenele stranse, dezechilibrul dintre viata personala si cea profesionala, violenta si hartuirea din partea publicului sau a colegilor.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Pentru numerosi manageri, stresul la locul de munca este un subiect "delicat" sau catalogat drept "dificil".
Cu toate ca a scazut numarul lucratorilor care reclama un program de lucru prelungit, nesiguranta cu privire la locul de munca este mai mare in toata Europa. Mai mult, intensitatea muncii a crescut si ea, mai ales in contextul in care numeroase companii se lupta cu efectele crizei economice.
sursa: EU-OSHA