Atunci cand stim ca un angajat si-a facut un obicei din a absenta nemotivat, putem fi tentati sa credem ca acesta ar putea fi concediat fara niciun fel de problema.
Ei bine, lucrurile nu stau intotdeauna asa. Daca aveti un angajat care lipseste nemotivat cateva zile de la serviciu si decideti sa il concediati, cu
cercetare disciplinara si toate normele prevazute de Codul muncii, ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a lua aceasta decizie.
Pentru ca masura sa fie 100% corecta si sa nu poata fi anulata in instanta, mai e necesar sa faceti un lucru: sa dovediti ca prezenta angajatului la serviciu era necesara EXACT in acele zile, potrivit specialistilor de la Rentrop & Straton.
Concedierea se aplica pentru abateri grave!
De cele mai multe ori concedierea se aplica pentru abateri grave, chiar daca pare o masura ciudata. Iar caracterul de abatere grava in cazul absentelor nemotivate nu este determinat intotdeauna de numarul de zile absentate, cat de impactul lor asupra companiei. Ca urmare, trebuie sa fiti in masura sa probati faptul ca absentele respective au avut un impact deosebit.
Desigur ca va intrebati ce inseamna o abatere cu adevarat grava.
Codul muncii nici nu defineste, nici nu enumera abaterile grave, dar se subintelege ca abaterea grava este fapta savarsita cu vinovatie care, prin caracterul si urmarile sale, face imposibila continuarea relatiilor de munca.
Regulamentul Intern al firmei poate stabili care sunt abaterile grave
Partea buna este ca aveti posibilitatea sa stabiliti prin regulamentul intern al firmei ce abateri se incadreaza in aceasta definitie. Concret, tinand cont de specificul activitatii dvs. si de experientele anterioare, puteti sa identificati acele fapte care va perturba grav bunul mers al firmei si sa precizati totodata ce sanctiuni li se aplica.
Desigur ca puteti da dovada de flexibilitate. Iar daca o angajata intarzie frecvent pentru ca isi duce copilul la gradinita, puteti sa ii propuneti un program individualizat, decalat cu o jumatate de ora sau cu o ora fata de cel al colegilor ei.
Nu trebuie sa sanctionati disciplinar in niciun fel angajatii in contextul in care acestia au produs stricaciuni, dar sunt dispusi sa suporte cheltuielile aferente. Asa ca fara doar si poate situatiile variaza, iar angajatorii pot decide cum vor sa procedeze in cazurile aparute.
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii
Va oferim raspunsuri pentru cele mai sensibile probleme legate de:
- pontaj
- program de lucru, detalii aici >>>
- timp de munca
- reducerea timpului de munca
- modalitati de evidentiere a timpului de munca
Totul intr-o lucrare care limpezeste in intregime acest subiect care – dupa cum s-a dovedit in practica – este unul favorit pentru inspectorii ITM veniti in control.
Saptamana aceasta beneficiati de
OFERTA SPECIALA cu REDUCERE 10% la achizitionarea variantei pe stick,
COMANDA ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<