Dezbatem mai jos cazul unui PFA cu forma de impozitare norma de venit pentru a stabili daca acesta are vreo restrictie privind angajarea personalului cu contrcat de munca., in ce priveste, de exemplu schimbarea formei de impozitare a angajatilor: de la norma de venit la sistem real, precum si alte aspecte aferente.
Raspuns:
Conform art. 17 alin. (1) din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.
Astfel cum putem observa, prevederile legale citate stabilesc dreptul persoanelor fizice autorizate de a angaja personal fara sa distinga dupa sistemul de impozitare respectiv, sistem real sau norma de venit.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul HR-istului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Nu exista o prevedere legala care sa stabileasca obligatia persoanei fizice autorizate impozitate pe baza de norma de venit, de a determina venitul net anual in sistem real.
Conform art. 49 alin. (9) din Codul fiscal , contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.