PFA - Deductibilitatea cheltuielilor pentru diurna

21 Iulie 2010
21 Iulie 2010
pfadiurna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Poate beneficia persoana fizica autorizata (PFA) titular intreprindere individuala de decontarea si deductibilitatea cheltuielilor de delegare si cazare pe timpul deplasarilor in interesul afacerii?

Pentru PFA   cum se stabileste cuantumul sumelor de diurna si cazare fara documente daca nu exista contract colectiv de munca si nici regulament intern? (vezi pentru salariati Contract colectiv unic national art. 45)

Art. 45. - Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.



Totul despre PFA  - te sfatuieste de la A la Z in toate actiunile legate de PFA  ! Detalii aici >>>


Raspuns:
Indemnizatia de delegare sau diurna pentru delegarea in strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice (cu exceptia PFA) care au calitatea de salariat, pe perioada exercitarii temporare din dispozitia angajatorului a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului. Acest drept se acorda, in temeiul art. 41 – 48 din Codul muncii, salariatul avand dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

PFA nu poate primi diurna in desfasurarea activitatii sale independente, pentru deplasarile in strainatate, dar are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efectuate, precum cazarea si transportul, pe baza de documente justificative, astfel cum se prevede la potrivit pct. 38 liniuta a 19-a din Normele metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal.

In cazul prezentat, suma platita drept diurna de catre societatea cu care aveti incheiat contract de servicii va fi considerata pentru PFA drept un venit incasat alaturi de onorariu pentru prestatia efectuate.

Deductibilitatea cheltuielilor cu indemnizatia platita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice prevazuta de art. 48 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal, vizeaza asadar salariatii contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente (nu si PFA) si determina venitul net supus impozitarii pe baza contabilitatii in partida simpla.

Va multumim ca ne urmariti cu interes articolele! Pentru alte articole referitoare la PFA intrati pe www.legislatiamuncii.ro .




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]