Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a facut vineri mai multe declaratii de presa cu privire la
munca la negru, platile reprezentand somajul tehnic oferit de stat in contextul starii de urgent si a facut, totodata, unele precizari referitoare la viitoarele controale ITM la firme.
In opinia ministrului, in ce priveste sprijinirea mediului de afaceri prin somajul tehnic, s-au luat masuri rapide, dar exista loc de imbunatatiri continue in acest demers, iar Romania a reusit sa gestioneze programul gandit de guvernul Orban.
“Experienta Romaniei e discutata si analizata ca o experienta practica si eficienta in gestionarea acestui proces. Peste 600.000 de romani angajati au fost sprijiniti prin
somaj tehnic. Dupa eliminarea dublurilor, peste 50.000 de profesionisti (pfa, intreprinderi familiale, contracte depturi de autor) au fost beneficiari. Ne bucuram pentru fiecare om”, a declarat ministrul Muncii, citat de Mediafax.
Violeta Alexandru a facut referiri si la faptul ca o prima transa de plati a fost efectuata la inceputul lunii aprilie, iar dupa rectificarea bugetara s-au facut plati inclusive in cursul zilei de 24 aprilie.
“ Ne-am uitat la gradul de conformare a solicitantilor. Am cerut o estimare pentru a putea vedea daca sunt necesare masuri de verificare. Peste 60% din solicitarile primite imi arata un grad satisfacator de conformare in aceasta conditie. S-a comunicat mult cu solicitantii. Am incredere ca in a doua etapa gradul de conformare va fi mult mai mare”, a declarat Violeta Alexandru, potrivit aceleiasi surse.
In ce priveste minimele verificari necesare inainte de aprobarea cererilor de sprijin prin acordarea de bani pentru somaj tehnic, ministrul a precizat:
“ Chiar daca nu se fac verificari cele doua entitati au avut nevoie sa faca verificari minimale. A fost necesar dialogul pe care l-am facut cu angajatorii. Sunt convinsa ca folosind platforma pntru depunerea de solicitari si noua etapa de depunere a cererilor va fi mai rapide. Incurajam folosirea aplicatiei pentru eficientizarea procesului. (…) Verificarile au fost facute si in sprijinul celor care au depus cereri. Se vor face verificari ulterior de catre institutiile statului. Aceasta etapa de verificare va fi utila celorlalte institutii. Ne asteptam ca la inceputul lunii mai acest proces sa fie mult mai simplu”.
Totodata, ministrul Muncii a atras atentia ca mai multi angajatori si-au chemat salariatii la munca in ciuda faptului ca au declarat suspendarea temporara a activitatii. Ministrul ii incurajeaza pe salariatii in astfel de situatii sa sesizeze autoritatile sic ere respectarea legii.
In ce priveste platile restante, Violeta Alexandru a declarat:
“S-a muncit in echipa. Ultimele plati se vor efectua luni dimineata. Tot acest proces de efectuare a platilor din resurse interne va arata determinarea noastra de a trata aceasta masura cu toata seriozitatea. Dincolo de cifre e vorba de viata fiecarui om din cei peste 600.000 care au solicitat fonduri din somaj tehnic”.
In completare, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Victor Picu, a anuntat ca toate aplicatiile pentru somaj tehnic s-au verificat si au fost procesate pana la 24 aprilie.
“Peste 90% din ele au fost platite. Solicitarile au fost de la filme din toate domeniile, dar mai ales din Horeca. Agentia municipala pentru ocuparea fortei de munca sin Bucuresti a fost agentia care a primit cele mai multe solicitari. Doresc sa asiguram ca facem toate erforturile ca dosarele sa fie prelucrate in cel mai scurt timp. Doresc sa reaminesc ca ANOFM a pus la dispozitie un call center cu numar unic. Intelegem ca oamenii au nevoie de noi”, a declarat acesta.
Au fost totodata facute referiri la unele dintre prevederile aduse de OUG 53/2020 prin care pot beneficia de ajutor financiar avocatii si alte categorii de liber-profesionisti. In incheiere, ministrul Muncii a solicitat cetatenilor romani sa nu mai lucreze la negru si sa incheie forme legale de munca. De asemenea, ministrul a precizat ca a cerut Inspectiei Muncii sa isi regandeasca planul de control pentru a se asigura astfel ca se lucreaza cu forme legale. Angajatorii au obligatia de a trimite banii catre salariati in cel mult trei zile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<