ULTIMA ORA Ministrul Muncii: Anunt despre platile pentru somaj tehnic si controalele ITM

somaj tehnicdeclaratii ministrul muncii munca la negrucontroale itm 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a facut vineri mai multe declaratii de presa cu privire la munca la negru, platile reprezentand somajul tehnic oferit de stat in contextul starii de urgent si a facut, totodata, unele precizari referitoare la viitoarele controale ITM la firme. 
 
In opinia ministrului, in ce priveste sprijinirea mediului de afaceri prin somajul tehnic, s-au luat masuri rapide, dar exista loc de imbunatatiri continue in acest demers, iar Romania a reusit sa gestioneze programul gandit de guvernul Orban. 
 
“Experienta Romaniei e discutata si analizata ca o experienta practica si eficienta in gestionarea acestui proces. Peste 600.000 de romani angajati au fost sprijiniti prin somaj tehnic. Dupa eliminarea dublurilor, peste 50.000 de profesionisti (pfa, intreprinderi familiale, contracte depturi de autor) au fost beneficiari. Ne bucuram pentru fiecare om”, a declarat ministrul Muncii, citat de Mediafax. 
 
Violeta Alexandru a facut referiri si la faptul ca o prima transa de plati a fost efectuata la inceputul lunii aprilie, iar dupa rectificarea bugetara s-au facut plati inclusive in cursul zilei de 24 aprilie.
 
“ Ne-am uitat la gradul de conformare a solicitantilor. Am cerut o estimare pentru a putea vedea daca sunt necesare masuri de verificare. Peste 60% din solicitarile primite imi arata un grad satisfacator de conformare in aceasta conditie. S-a comunicat mult cu solicitantii. Am incredere ca in a doua etapa gradul de conformare va fi mult mai mare”, a declarat Violeta Alexandru, potrivit aceleiasi surse. 
In ce priveste minimele verificari necesare inainte de aprobarea cererilor de sprijin prin acordarea de bani pentru somaj tehnic, ministrul a precizat:
 
“ Chiar daca nu se fac verificari cele doua entitati au avut nevoie sa faca verificari minimale. A fost necesar dialogul pe care l-am facut cu angajatorii. Sunt convinsa ca folosind platforma pntru depunerea de solicitari si noua etapa de depunere a cererilor va fi mai rapide. Incurajam folosirea aplicatiei pentru eficientizarea procesului. (…) Verificarile au fost facute si in sprijinul celor care au depus cereri. Se vor face verificari ulterior de catre institutiile statului. Aceasta etapa de verificare va fi utila celorlalte institutii. Ne asteptam ca la inceputul lunii mai acest proces sa fie mult mai simplu”.
 
Totodata, ministrul Muncii a atras atentia ca mai multi angajatori si-au chemat salariatii la munca in ciuda faptului ca au declarat suspendarea temporara a activitatii. Ministrul ii incurajeaza pe salariatii in astfel de situatii sa sesizeze autoritatile sic ere respectarea legii. 
In ce priveste platile restante, Violeta Alexandru a declarat:
 
“S-a muncit in echipa. Ultimele plati se vor efectua luni dimineata. Tot acest proces de efectuare a platilor din resurse interne va arata determinarea noastra de a trata aceasta masura cu toata seriozitatea. Dincolo de cifre e vorba de viata fiecarui om din cei peste 600.000 care au solicitat fonduri din somaj tehnic”.
 
 In completare, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Victor Picu, a anuntat ca toate aplicatiile pentru somaj tehnic s-au verificat si au fost procesate pana la 24 aprilie.
 
“Peste 90% din ele au fost platite. Solicitarile au fost de la filme din toate domeniile, dar mai ales din Horeca. Agentia municipala pentru ocuparea fortei de munca sin Bucuresti a fost agentia care a primit cele mai multe solicitari. Doresc sa  asiguram ca facem toate erforturile ca dosarele sa fie prelucrate in cel mai scurt timp. Doresc sa reaminesc ca ANOFM a pus la dispozitie un call center cu numar unic. Intelegem ca oamenii au nevoie de noi”, a declarat acesta. 
 
Au fost totodata facute referiri la unele dintre prevederile aduse de OUG 53/2020 prin care pot beneficia de ajutor financiar avocatii si alte categorii de liber-profesionisti. In incheiere, ministrul Muncii a solicitat cetatenilor romani sa nu mai lucreze la negru si sa incheie forme legale de munca. De asemenea, ministrul a precizat ca a cerut Inspectiei Muncii sa isi regandeasca planul de control pentru a se asigura astfel ca se lucreaza cu forme legale. Angajatorii au obligatia de a trimite banii catre salariati in cel mult trei zile. 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnicdeclaratii ministrul muncii munca la negrucontroale itm 2020

Data aparitiei: 24 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

ULTIMA ORA Ministrul Muncii: Anunt despre platile pentru somaj tehnic si controalele ITM Nota: 3.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]