Conducerea S.C. … S.A. intelege ca trebuie sa se implice in actiunile privind asigurarea unor locuri de munca cu nivel cât mai ridicat de securitate si sanatate in munca.
Prezentele instructiuni proprii cuprind cerintele necesare pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a personalului.
Instructiunile proprii au ca scop instituirea de masuri privind promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor.
Prezentele instructiuni proprii se vor revizui periodic si vor fi modificate ori de câte ori este necesar, ca urmare a modificarilor de natura legislativa survenite la nivel national, a schimbarilor intervenite in tehnologia de lucru si particularitatilor metodelor de lucru care urmeaza a fi reglementate din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca.
In cadrul societatii, procesul de munca este tratat ca un sistem, compus din urmatoarele elemente ce interactioneaza: executantul, sarcina de munca, mijloacele de productie, mediul de munca, locul de munca.
1. In cadrul propriilor responsabilitati, angajatorul va lua masurile necesare pentru protejarea securitatii si sanatatii salariatilor, inclusiv pentru activitatile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare si pregatire, precum si pentru punerea in aplicare a organizarii protectiei muncii si mijloacelor necesare acesteia.
2. La adoptarea si punerea in aplicare a masurilor prevazute la alin. (1) se va tine seama de urmatoarele principii generale de prevenire:
a) evitarea riscurilor;
b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
c) combaterea riscurilor la sursa;
d) adaptarea muncii la om, in special in ceea ce priveste proiectarea locurilor de munca si alegerea echipamentelor si metodelor de munca si de productie, in vederea atenuarii, cu precadere, a muncii monotone si a muncii repetitive, precum si a reducerii efectelor acestora asupra sanatatii;
e) luarea in considerare a evolutiei tehnicii;
f) inlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai putin periculos;
g) planificarea prevenirii;
h) adoptarea masurilor de protectie colectiva cu prioritate fata de masurile de protectie individuala;
i) aducerea la cunostinta salariatilor a instructiunilor corespunzatoare.