Incepand cu octombrie 2024, Ministerul Finantelor propune majorarea la 3.000 de lei a plafonului lunar neimpozabil si in cazul pensiilor militare de stat acordate in baza Legii nr. 223/2015.
Concret, se propune majorarea plafonului lunar neimpozabil, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, si in cazul pensiilor militare de stat acordate in baza Legii nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, de la aceeasi data de la care aceasta masura se aplica in cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivitatii, respectiv, incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2024, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, publicat in data de 10 septembrie de catre institutia mai sus citata.
Propunerea era necesara, avand in vedere ca incepand cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, potrivit prevederilor Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si stabilirea unor masuri fiscale, in cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivitatii, plafonul lunar neimpozabil, care se deduce din venitul din pensie, a fost majorat de la 2.000 lei la 3.000 lei.
Pensiile militare si modul de impozitare
In Nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ, se poate vedea ca ca pensiile militare de stat reprezinta o situatie particulara avand in vedere ca, din 1 ianuarie 2016, sistemul de pensii militare de stat nu mai face parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Noua lege a pensiilor 2024 - ce se intampla cu pensiile militare?
Va reamintim ca militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare in activitate li se retine din solda/salariul lunar brut o contributie individuala la bugetul de stat, a carei cota este egala cu cota de contributie de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care se vireaza la bugetul de stat.
Avand in vedere faptul ca regimul fiscal aplicabil veniturilor din pensie acordate in baza Legii nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare este defavorabil atat din perspectiva cotelor de impozitare, cat si din cea a nivelului plafonului neimpozabil utilizat la stabilirea impozitului pe venit, se impune majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru beneficiarii de pensii militare, se poate citi in propunerea de OUG.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ministrului Finantelor, Marcel Bolos, a declarat aproximativ 200.000 de romani vor beneficia de aceasta noua masura. Acesta a mai specificat, pe pagina sa de Facebook, ca legea adoptata recent in Parlament privind cresterea plafonului neimpozabil pentru pensii de la 2.000 de lei la 3.000 de lei s-a referit doar la pensiile bazate pe contributivitate, deci nu a inclus si pensiile ocupationale, adica cele ale pensionarilor militari. Este, asadar, o masura de justitie si echitate, care vine in intampinarea nevoilor reale ale celor care contribuie la securitatea nationala, indiferent de contextul economic, conform Agerpres.
Recent, a intrat in vigoare noua lege a pensiilor - legea nr.360/2023, care aduce o serie de modificari in ceea ce priveste acordarea, dar si calculul pensiilor romanilor. Concret, vorbim despre recalcularea pensiilor prin includerea veniturilor nepermanente, cumularea pensiei cu salariul, reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au crescut copii, modul de calcul al pensiilor si multe altele.