Tinem cont de prevederile art. 296^22 din Normele Codului fiscal, conform carora incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure se face in functie de doua tipuri de venituri.
In mod concret, in randurile urmatoare vom stabili masura in care un PFA, chiar daca are venituri salariale, dar in anul precedent a depasit un anumit venit, e obligat sa plateasca CAS.
Raspunsul expertului Anca Ivanov, oferit pentru Contabilul.ro:
Privim catre prevederile alin. (4) al art. 296^23 Exceptii specifice din Codul fiscal, potrivit caruia:
"(4) Persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21alin. (1)."
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Art.296^21 alin. (1) :
" (1) Urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1), precum si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13lit. e);
g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 alin. (1);
h) persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 71 alin. (2) si (5);
i) persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor."
Drept urmare, PFA care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a desfasurarii activitatii ca PFA.
Daca un PFA nu realizeaza si venituri din salarii, singurul sau venit fiind cel obtinut ca PFA, iar venitul net astfel obtinut este mai mic decat 35% decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, nu va datora CAS (art. 296^22, alin. (1)). Daca este mai mare sau egal este obligat sa cotizeze la bugetul asigurarilor sociale (CAS).
Raspuns oferit de Anca Ivanov, expert contabil.
Sursa: Contabilul.ro