Un PFA poate sa se angajeze pe sine cu CIM?

persoana fizica autorizataPFACodul munciiOUG 44/2008
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoana fizica autorizata (PFA), intreprinderea individuala (II) si intreprinderea familiala (IF) nu au personalitate juridica in conformitate cu dispozitiile OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

OUG 44/2008 atribuie dreptul PFA (in temeiul art. 17 alin. 1) si intreprinzatorului II (in temeiul art. 24) de a fi angajatori, insa acestia sunt angajatori persoane fizice.
Asadar, PFA si intreprinzatorul titular al II pot avea calitatea de angajatori persoane fizice, lucru permis de dispozitiile OUG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele ale art. 10 din Codul muncii , republicat.

Potrivit art. 10 din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Prin urmare, PFA si intreprinzatorul titular al II pot avea calitatea de angajatori, insa in calitate de persoane fizice, asa incat este inadmisibil ca persoana fizica sa se angajeze pe sine. Aceasta pentru ca unul dintre elementele care caracterizeaza contractul individual de munca este subordonarea salariatului fata de angajator. Astfel, intre cele doua parti ale CIM, salariat si angajator, exista o relatie de subordonare, caracterizata prin prestarea muncii de catre salariat sub autoritatea angajatorului, care are puterea de a da ordine si directive salariatului, de a controla indeplinirea sarcinilor de serviciu si de a sanctiona abaterile de la disciplina muncii.

In concluzie, unul dintre elementele fundamentale ale CIM, subordonarea salariatului fata de angajator, nu este posibila in cazul angajarii propriei persoane, asa incat apreciem ca nu se vor putea incheia contracte individuale de munca de catre aceeasi persoana fizica care cumuleaza in acelasi timp atat calitatea de angajator, cat si pe aceea de salariat.

De altfel, din punctul nostru de vedere dispozitiile art. 17 alin. (1) din OUG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza in mod clar si limitativ modalitatile in care PFA isi poate desfasura activitatea, respectiv:
- conform prevederilor art. 4 lit. a), adica individual si independent, ca persoana fizica autorizata, sau
- poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.

Tot astfel, din dispozitiile art. 25 alin. (2) din acelasi act normativ reiese posibilitatea cumulului calitatii de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale cu calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala.  

Asadar, observam ca legiuitorul nu a stabilit posibilitatea cumulului calitatilor de intreprinzator si salariat in cadrul aceleiasi intreprinderi individuale.

In ceea ce priveste intreprinderea familiala, aceasta este constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii in conformitate cu dispozitiile art. 28 alin. (1) din OUG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform alin. (2) din acelasi articol, membrii unei intreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale. De asemenea, acestia pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-au organizat intreprinderea familiala.

Aceste dispozitii legale precizeaza in mod clar statutul pe care membrii unei intreprinderi familiale il pot avea in acelasi timp, respectiv PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale, precum si calitatea de salariat al unei terte persoane, nu si calitatea de salariat in cadrul intreprinderii familiale.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoana fizica autorizataPFACodul munciiOUG 44/2008

Data aparitiei: 06 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Un PFA poate sa se angajeze pe sine cu CIM? Nota: 3.63 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]