In ceea ce priveste pensiile facultative, conform prevederilor Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar.
Astfel, in primul rand contributia la pensia facultativa (cumulat cea suportata de angajator si salariat) nu poate depasi 15% din venitul salarial brut lunar.
"Angajatorul plateste pentru un salariat, care nu are functia de baza la societate, 600 lei pensie facultativa (150 lei suporta angajatorul si 450 lei suporta angajatul). Pentru ca nu are functia de baza nu s-a calculat deducerea suplimentara pentru contributia la pensia facultativa. Contributiile suportate de angajator sunt impozabile si intra in baza de calcul al contributiilor sociale?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 76 alin. (4) lit. s), art. 142 lit. s), art. 157 alin. (2) si art. 220 indice 4 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt impozabile in sensul impozitului pe veniturile din salarii si nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor aferente veniturilor salariale, contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
Ceea ce depaseste 400 euro anual pentru fiecare persoana suportat de angajator intra in baza de calcul al contributiilor sociale si in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii.
Incepand din luna in care este depasit plafonul de 400 euro sumele suportate de angajator reprezinta avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul a impozitului si contributiilor sociale obligatorii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<